Пт. Мар 29th, 2024

Головними принципами компанії Hennes&Mauritz AB (H&M) є широкий вибір асортименту, презентація актуальних тенденцій та демократичні ціни на продукцію.

Hennes&Mauritz AB (H&M) є другим за величиною глобальним рітейлером одягу після іспанської корпорації Inditex. У 2017 році загальний обсяг продажів H&M Group становив близько $27,7 млрд. У середині 2018 року компанія налічувала понад 4800 точок у всьому світі. RAU пропонує дізнатись, як цей бренд виріс з маленької крамнички до світового рітейлера одягу.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Магазин «для неї»

Засновник шведської компанії і найбільшої у Європі роздрібної мережі торгівлі одягом Hennes&Mauritz AB (H&M) був Ерлінг Перссон. Він працював звичайним рознощиком сиру. Під час відвідин США на початку 1940-х років його здивувала кількість невеликих роздрібних магазинчиків, що пропонують одяг за демократичними цінами. Ерлінг зрозумів, що заробити гроші можна на великих обсягах товару. Він відкрив у шведському місті Вестерос невелику фабрику, де продавав одяг прямо зі складу за дуже низькими цінами. Перший магазин було відкрито у 1947 році. Він отримав назву Hennes, що в перекладі зі шведської, означає «для неї». У той час у Швеції була порожня ніша недорогого якісного одягу, яку Перссон й охопив. Це забезпечило його компанії величезну популярність. Вже у 1952 році було відкрито перший магазин у Стокгольмі. До 1964 року була відкрита вже ціла мережа магазинів Hennes.

Магазин для всієї родини

Одним із акціонерів компанії у 1968 році став Мауріц Відфорс, який володів кількома магазинами з продажу одягу для полювання Mauritz Widforss. З того моменту назва компанії змінилася на Hennes&Mauritz, а асортимент розширився. Відтепер бренд представляв одяг для чоловіків, жінок і дітей. Це зробило H&M магазином для всієї родини. З 1973 року Hennes&Mauritz почав продавати спідню білизну. Того ж року з’являється власний асортимент косметики, в рекламній кампанії якої знялася солістка групи ABBA Анні-Фрід Лінгстад. Високий темп зростання дозволив Hennes&Mauritz відкривати щороку по шість нових магазинів. Через рік компанія стає публічною і виходить на Стокгольмську фондову біржу. В цей час назва бренду скорочується до абревіатури H&M. У 1980-ті роки з’явилися перші магазини в Німеччині та Нідерландах. Також починається реалізація доставки додому спільно із поштовою компанією Rowells. У 1982 році генеральним директором H&M стає син засновника Стефан Перссон. Йому вдалося ще більше знизити ціни на продукцію, не втративши при цьому якість.

Магазин для усього світу

У 2000 році на П’ятій авеню в Нью-Йорку відкривається перший у США великий флагманський магазин H&M, знаменуючи собою початок розширення за межами Європи. Починаючи з 2004 року бренд випускає колекції авторства зіркових дизайнерів. Першою лінійкою цього напрямку стала колекція Карла Лагерфельда, пізніше марка співпрацювала зі Стелою Маккартні, Мадонною, Роберто Каваллі, Kenzo, Versace, Кайлі Міноуг, Jimmy Choo, Сонею Рікель, Maison Martin Margiela тощо. У 2007 році H&M відкриває перші магазини в Шанхаї та Гонконзі. А також купує акції компанії FaBric Scandinavien AB, об’єднавши таким чином бренди Weekday, Monki та CheapMonday. Через два роки з’являється окрема лінійка декору для дому H&M Home. У 2010 році H&M вперше випускає повну колекцію з екологічно чистих матеріалів. Згодом компанія здійснює збір одягу в своїх магазинах для вторинної переробки.

Цікаві факти про бренд:

  • Компанія не має власних виробничих площ, розміщуючи замовлення на заводах Китаю, Пакистану та Шрі-Ланки. Також корпорація не має власної нерухомості та бере всі торгові площі в оренду.
  • Асортимент магазинів у різних країнах значно відрізняється один від одного. Створюється враження, ніби ви відвідуєте абсолютно новий магазин з ексклюзивною продукцією.
  • У 90-х на рекламних щитах H&M з’явилися моделі Сінді Кроуфорд та Анна Ніколь Сміт, які представили спідню білизну бренду. Керівництво компанії було змушене зупинити рекламну кампанію, оскільки за заявою влади, плакати загрожували безпеці дорожнього руху.
  • Реклама з Клаудією Шиффер у 1999 році викликала хвилю вандалізму — вітрини розбивали і крали плакати. Тоді компанія заявила, що всі плакати після закінчення акції роздасть фанатам, що дозволило припинити розбій.
  • Колекція, створена Карлом Лагерфельдом, у великих містах була розпродана всього за годину.
  • При невисокій ціні одягу бренд входить до сотні найдорожчих торгових марок світу.
  • Бренд є активним учасником боротьби за права жінок. Жінки становлять 74% менеджерського персоналу та 50% ради директорів.
  • З 2014 до 2018 року бренд був офіційним постачальником уніформи для Олімпійської збірної Швеції.