Сб. Кві 20th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

За рік омніканальний ритейлер підключив доступні види цифрової оплати у форматі tap-to-pay. Їхня частка наразі становить 5,3% і продовжує поступово зростати.

Цифрові види оплати у Фокстрот додавалися поступово. Все почалося з модернізації програмного забезпечення, в якому працюють продавці-консультанти в торговельній залі (відомого у мережі, як «особистий кабінет»), пише RAU.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

«Перед нами стояло завдання створити «касу в кишені» – такий собі симбіоз особистого кабінету продавця, який може працювати не лише на стаціонарному робочому місці, а й на смартфоні (робоче місце в кишені) й нових способів оплати. По-перше, це мало скоротити час з моменту вибору товару до покупки. А по-друге: дати покупцю можливість оплатити покупку безконтактно, незалежно від його місця перебування в торговому залі», – розповів Віталій Куровський, начальник відділу роздрібних технологій і ефективності продажів.

Як впроваджували проект

Так, у вересні 2020-го була підключена опція з онлайн-оплати платіжною карткою за допомогою рішення LiqPAY на сайті foxtrot.ua. Це забезпечило простий, швидкий і безпечний спосіб оплати в інтернет-магазині. Втім, ще залишалася відкритою потреба в подібному інструменті у роздрібних магазинах. Ним стало рішення компанії Rakuten Viber – Chatbot Payments. Ця опція дала можливість оплачувати товари і послуги всього в кілька кліків в авторизованому чат-боті Foxtrot за допомогою віртуального гаманця (Apple Pay/Google Pay).

Невдовзі Фокстрот спільно з компанією Tranzzo підключив ще один спосіб цифрової оплати – платіжного сервісу mVisa QR. Покупцеві досить мати при собі реквізити своєї банківської картки Visa, щоб розрахуватися за товар і отримати електронний чек, навіть не підходячи до зони кас.

У вересні цього року компанія підключила оплату через чат-бот у Telegram, що стало завершальним кроком у впровадженні проекту «Каса в кишені». Сумарна частка всіх нових видів оплати на старті склала 1%. На поточний момент вона займає 5,3% і продовжує поступово зростати.

Як виглядає процес обслуговування:

  1. Продавець консультує клієнта.
  2. У процесі формування замовлення – цікавиться про спосіб оплати та розповідає про можливості розрахуватися тут і зараз.
  3. Вибирає один зі зручних методів оплати і відправляє запит на оплату.
  4. Залежно від обраного способу, на особистий телефон покупця надходить повідомлення в обраному месенджері з проханням оплатити товар.
  5. Клієнт оплачує – продавець бачить статус «Оплачено» і система автоматично проводить продаж.
  6. Покупець отримує електронний фіскальний чек про оплату.

«Швидкість, зручність та безпечність цифрових способів оплати – головні вимоги сьогодення. Тому Фокстрот продовжує розвивати напрямок цифрової оплати, поступово розширюючи можливості наших покупців та удосконалюючи сервіс, – додав Олексій Зозуля, CEO Фокстрот.

Переваги цифрових видів оплати для рітейлу:

  • максимально безконтактний спосіб оплати: контакт відбувається тільки з одним співробітником магазину – продавцем, який консультує, виписує замовлення і приймає оплату за допомогою запропонованих рішень;
  • клієнт може розрахуватися, не маючи при собі банківської платіжної карти – використовуючи кнопки ApplePаy/GPay;
  • швидкість. Якщо клієнт поспішає, а на касі черга, такий спосіб дозволяє швидко розрахуватися, отримати електронний чек за куплений товар і прямувати у своїх справах;
  • з огляду на те, що програмне забезпечення для продавця «Каса в кишені» працює на смартфоні, він має можливість розрахувати клієнта прямо в торговому залі, без стаціонарного робочого місця, і відповідно – обслужити більшу кількість покупців.

Зазначимо, що торгова мережа Фокстрот стала першопроходцем серед рітейлерів ПТіЕ у впровадженні програмної каси і електронного чека за допомогою рішення компанії Checkbox у всіх роздрібних магазинах і в інтернет-магазині foxtrot.ua.