Пт. Кві 26th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Святкові витрати покупців у 2021 році зростуть, але споживачів хвилюють ціни – такі головні висновки глобального дослідження Deloitte щодо ринку роздрібної торгівлі в новорічні свята 2021 року.

Компанія Deloitte презентувала результати 36-го щорічного глобального дослідження ринку роздрібної торгівлі у період новорічних свят. Коли другий рік поспіль новорічні свята проходитимуть в умовах обмежень через пандемію COVID-19, на думку спадає одне питання: коли новорічні канікули та святковий шопінг повернуться до норми? Деякі тенденції з дослідження, схоже, свідчать про рух саме в цьому напрямку.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Цього року Deloitte опитав понад 4000 американських споживачів і 30 керівників найбільших компаній роздрібної торгівлі США. RAU пропонує ключові висновки з дослідження.

Тривога щодо пандемії COVID-19 знижується

Зниження загальної тривоги стабілізує споживацькі настрої. Очікується, що середній бюджет на новорічні покупки цього сезону зросте на 5% у порівнянні з 2020 роком: до $1463 проти $1387. Керівники компаній роздрібної торгівлі також проявляють оптимізм щодо новорічних продажів – 73% керівників очікують, що споживачі витратять цього року більше, ніж попереднього. Цікаво, що споживачі готові зменшити свої витрати на власні закупки до свята з $435 до $426 (-2%), але збільшити витрати на подарунки з $487 до $501 (+3%).

Так само споживачі знову готові витрачати кошти на сегмент «розваги та подорожі». Очікується, що зростання цього сегменту становитиме 15% у 2021 році, якщо порівнювати з 2020 роком. Переважна більшість із тих, хто планує кудись поїхати (таких загалом 42%), вибере автоподорож і лише 37% скористаються літаком. Дві третини будуть святкувати з сім’єю чи з друзями, а 54% – в платних місцях перебування.

Витрачати більше планують лише заможніші споживачі

Зростання бюджету новорічного шопінгу переважно гарантуватимуть споживачі з високим рівнем доходу. Вони розраховують витратити на 15% більше, ніж торік. Водночас споживачі з нижчим рівнем доходу планують витрачати на 22% менше, ніж у 2020 році.

Якщо подивитися по товарних групах, то найбільше коштів покупці витратять на товари для здоров’я та краси – майже на 23% більше ніж торік. На другому місці різноманітна електроніка та гаджети (12%), на третьому – одяг і аксесуари (+11%), Саме на ці категорії товарів будуть звертати увагу заможні споживачі. Відповідно, витрати на їжу та напої залишаться на минулорічному рівні, трохи збільшаться витрати на товари для кухні та дому, домашніх улюбленців, іграшки та хоббі.

Середня тривалість шопінгу збільшиться

Очікується, що середня тривалість шопінгу збільшиться і становитиме більше шести тижнів. Насамперед це пов’язано з тим, що 75% споживачів занепокоєні, що через дефіцит товарів на складі не зможуть отримати своє замовлення вчасно. Це мотивує споживачів починати робити новорічні покупки раніше.

Найбільше споживачі та рітейлери непокояться через можливу нестачу електроніки, іграшок і товарів для дому та кухні.

Більшість споживачів очікують зростання загального рівня цін на товари у передсвятковий період внаслідок інфляції. Через це покупці з низьким рівнем доходу розраховують здійснити меншу кількість покупок у період новорічних свят.

Онлайн як головний канал продажів

Тенденція до здійснення онлайн-покупок збережеться. Проте через зниження рівня тривоги деякі покупці наважаться повернутися до офлайн-магазинів. Згідно з прогнозами, частка офлайн-покупок збільшиться до 33% у 2021 році, але все ж таки залишиться меншою за 36% у 2019 році.

«Вже зараз ми бачимо зниження занепокоєння споживачів щодо індивідуальної безпеки, і це сприятиме тому, що цього року середній чек новорічного шопінгу збільшиться. Проте новорічні покупки все ще не повернуться до рівня доковідних», – зазначає Олександр Ямпольський, директор, керівник галузевої групи з рітейлу та оптової дистрибуції Deloitte в Україні.

На його думку, рітейлерам необхідно завчасно запропонувати акції покупцям як у магазинах, так і в інтернеті, оскільки святковий шопінг здійснюватиметься цього року раніше. Такі дії дозволять не лише успішно встояти у святковий сезон, а й мати хороші позиції для росту продажів у новому році.

«Мабуть, найбільш твереза оцінка новорічного шопінгу останніх двох років – це те, що споживачі з низьким рівнем доходу страждають найбільше. Наприклад, їхні середні витрати на новорічну відпустку скоротилися майже вдвічі за останні два роки», – резюмує Олександр Ямпольський.

Про те, як компанії сектору роздрібної торгівлі готуються до новорічних продажів у зв’язку із зниженням споживацької тривоги щодо пандемії COVID-19, та про підготовку до сезону новорічних покупок читайте в повній версії дослідження за посиланням.

Довідка

Deloitte — глобальна мережа компаній, що надають послуги в сфері аудиту, консалтингу, фінансового консультування, управління ризиками, оподаткування і супутні послуги. Із сумою глобальних доходів у розмірі $47,6 млрд за 2020 фінансовий рік компанія є найбільшою компанією у світі з надання професійних послуг.

Наявність глобальної мережі, що охоплює понад 150 країн світу, дає змогу Deloitte обслуговувати близько 400 з 500 найбільших компаній світу за щорічним рейтингом журналу Fortune. Близько 330 000 фахівців Deloitte спрямовують свої професійні зусилля на здійснення впливу, що має значення.