Пт. Мар 29th, 2024

Важлива навичка сучасного підприємця — інформаційна грамотність. Потрібно вміти швидко збирати та правильно аналізувати дані, щоб отримувати з цього вигоду. Кожен вирішує сам, як це робити: своїми силами або залучати фахівців бізнес-аналізу. Про значення бізнес-аналітики для підприємців, пише info.nic.ua.

Будь-який вид бізнесу потребує постійного аналізу інформації. Це допомагає перетворювати накопичені дані в конкретні висновки, на основі яких можна приймати ефективні рішення.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Результати бізнес-аналітики (BI) допомагають власникам бізнесу або менеджера генерувати та впроваджувати дієві ідеї, які дозволяють заробляти більше, знизивши транзакційні витрати.

BI передбачає не тільки аналіз даних, а й управління продуктивністю, прогнозне моделювання тощо. З огляду на рівень розвитку бізнесу та його масштаб застосовуються різні технології бізнес-аналітики.

Як власники бізнесу працюють з інформацією

Підприємець-початківець, як правило, самостійно займається збором, накопиченням та аналітикою даних просто через невеликий масштаб бізнесу.

Згодом приділяти увагу щоденним поточним завданням стає складніше:

  • потрібно аналізувати кожну комерційну пропозицію;
  • контролювати рахунки на оплату;
  • розглядати можливість надання знижки і т. ін.

Підприємці, які не бояться делегувати, передають цю роботу співробітникам, а самі зосереджуються на глобальних перспективних завданнях.

Другий тип власників бізнесу, навпаки, намагається тримати на контролі всі завдання, оскільки побоюються обману. Вони витрачають усі сили на операційну діяльність, тому часто часу на розвиток бізнесу не залишається.

І для тих, і для інших актуальні питання поліпшення стану власної справи. Але оскільки вони знаходяться всередині бізнесу, їм складно об’єктивно оцінювати ситуацію. До того ж не всі наважуються звернутися за консультативною допомогою, тому що не хочуть розкривати деталі діяльності компанії. Інформація про клієнтів, ціни, суми відвантажень та інші дані приховуються, оскільки це комерційна таємниця.

Інструменти для здійснення бізнес-аналізу

На кожному етапі розвитку бізнесу використовуються свої, найбільш зручні інструменти бізнес-аналітики. Вони спрощують життя підприємця, економлять його час, допомагають знайти шляхи оптимізації діяльності компанії.

На початку запуску власної справи підприємці користуються простими інструментами для обліку даних (Excel, 1С), які працюють за принципом «зроби сам». Але в міру зростання бізнесу з’являється потреба в більш серйозному аналізі, а для цього потрібні інші інструменти для вивчення та візуалізації даних, а також допомога фахівців — business analyst.

Бізнес-аналітик (англ. business analyst, BA) — це фахівець, який оптимізує бізнес-процеси за допомогою використання інформаційних технологій. Його завдання — виявити проблему та знайти способи її вирішення. Іншими словами, business analyst тримає «руку на пульсі» внутрішнього розвитку бізнесу компанії та реагує на зміни «пульсу».

Значення бізнес-аналітики

Розглянемо цінність бізнес-аналітики на простому прикладі з впровадженням інструментів, які збирають дані з платформи 1С.

  1. Для здійснення підприємницької діяльності ви використовуєте 1С-бухгалтерію.

Бізнес-аналітик, який володіє потрібним набором інструментів, може під’єднатися до вашої 1С та налаштувати вам доступ зі смартфона до повного об’єму бізнес-інформації.

Ви в будь-який час будете в курсі, що відбувається в компанії в поточний момент. 

  1. Якщо у фірми є представництва або філії в різних містах, власнику складніше контролювати всі процеси.

Business Analyst, використовуючи необхідні інструменти, зможе консолідувати потік інформації та представити її в зручному для вас форматі.

Ви отримаєте можливість стежити за всіма процесами зі свого мобільного пристрою.

Сервіси для здійснення бізнес-анализу

Головне завдання бізнес-аналітики — оптимізація процесу управління бізнесом, розвиток бізнес-діяльності, пошук нових можливостей і варіантів виходу компанії на більш високий рівень. Технології пропонують істотну різноманітність конкурентних рішень. Одне з них — сервіси для здійснення бізнес-аналізу.

Вони виконують такі функції:

  • ведуть облік витрат і доходів;
  • виконують управлінський облік;
  • забезпечують автоматизацію маркетингу та продажів;
  • формують звітність (зокрема, звіти для глибокого аналізу);
  • здійснюють планування та ін.

Є різні сервіси для здійснення аналізу бізнесу:

  1. Одна категорія (найпростіші) працює за принципом калькулятора: ви вводите дані — і система відразу ж видає результат.
  2. Більш складні інтегруються з CRM-/ERP-системами, банками, Excel-таблицями або приймають інформацію за допомогою чат-бота.
  3. Найбільш просунуті повністю автоматизовані, отже, користуватися ними набагато зручніше. Відомості збираються напряму, тому власнику бізнесу не потрібно витрачати час на пошук та введення додаткових даних для отримання потрібної інформації.

Автоматизовані сервіси бізнес-аналітики

Використання автоматизованих сервісів спрощує життя підприємця, допомагає швидше приймати рішення. Є чимало універсальних платформ, які однаково ефективно вирішують завдання й сміливих молодих підприємців, і більш консервативних досвідчених представників бізнесу.

За допомогою подібних сервісів можна відстежувати:

  • основні показники бізнесу;
  • операційну діяльність компанії;
  • ефективність напрямків бізнесу;
  • ефективність співробітників;
  • дебіторську та кредиторську заборгованості тощо.

Існує безліч сучасних інструментів з простим і зрозумілим навіть недосвідченому користувачеві функціоналом, які допомагають швидко освоїтися та почати працювати навіть зі складними видами аналізу, створюючи чудову візуалізацію на основі різних типів даних.

ТОП-5 найбільш затребуваних сервісів

Tableau

Сервіс з інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом, який дозволяє створювати аналітичні діаграми та редагувати їх. За допомогою системи інтерактивної аналітики Tableau можна візуалізувати ідеї та ділитися ними зі співробітниками та партнерами.

QlikView

За допомогою індексування даних QlikView можна легко генерувати та порівнювати інформацію, комбінуючи різні бази даних (SQL Server, Oracle, Excel, XML і текстові файли).

SAP Business Objects

Сервіс з гнучкою інфраструктурою з безліччю додатків для складання звітів. Дозволяє створювати та розгортати аналітичні моделі для прогнозування маркетингових тенденцій як на офісних ресурсах, у хмарі або використовуючи гібридні рішення.

IBM Cognos Analytics

Сервіс з широким спектром функцій аналізу. Є можливість формування аналітичної звітності та опція аналізу тенденцій. Cognos Analytics дозволяє взаємодіяти зі звітами з мобільного пристрою. Сервіс може працювати в автономному режимі.

Microsoft SQL Server

Платформа об’єднує безліч служб аналізу, прогнозування, бюджетування, інтеграції, складання звітності тощо. Служби аналітики та служби звітів можуть працювати як автономні сервери.

Використання інструментів бізнес-аналітики дозволяє істотно економити час, щоб мати змогу приділяти більше уваги розвитку своєї справи.