Чт. Кві 25th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Відмова від використання готівки на масових заходах – нестандартне рішення для України, пише RAU. Наскільки споживачі готові до такої новації та як розвивається культура безготівкової оплати в нашій країні.

5-6 червня після річного затишшя через карантинних обмежень стартує фестивальний сезон Ulichnaya eda і музичний фестиваль White Nights. Крім загальних заходів безпеки при підтримці Mastercard і ПриватБанк організатори також повністю відмовляються від готівкового розрахунку. Як в Україні формується культура кешлес, як змінились платіжні звички через коронавирус і наскільки українці готові до діджіталізаціі офлайн-заходів.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Трохи статистики

Пандемія 2020 року змінила звички споживачів і прискорила перехід до безготівкових розрахунків як в індустрії івентів і фестивалів, так і в суспільстві в цілому. Валерій Новіков, директор з розвитку комерції Mastercard в Україні та Молдові, розповів, що за час пандемії 42% європейців стали менше використовувати готівку, а 17% – повністю перейшли на безнал.

Також споживачі у всьому світі стали активніше купувати онлайн. За даними Mastercard, електронна комерція глобально виросла на 25-30% за 2020 рік – і в обсязі продажів, і в кількості покупок.

Україна також розвивається в світовому кешлес-тренді, особливо з точки зору впровадження цифрових оплат. Так, сьогодні кожна друга операція з картою Mastercard в країні – це цифрова оплата за допомогою NFC-гаджета або ж онлайн.

Формування культури кешлес на фестивалях

України Першим кешлес-фестивалем в Україні став Leopolis Jazz Fest. Завдяки Mastercard в 2013 році головна сцена фестивалю стала територією без готівки – оплати на всіх точках відбувалися виключно безконтактною платіжною карткою. Це забезпечило швидкі розрахунки в ситуації, коли особливо багато людей робить покупки в один момент. До того ж, відвідувачі, які до цього не користувалися безконтактними картами для оплат, змогли випробувати їх у дії, і на особистому досвіді переконатися в їх безпеці, швидкості та зручності.

Успішний досвід Mastercard на Leopolis Jazz Fest у Львові дав стимул для розвитку напрямку Cashless & Contactless на понад 40-ка фестивалях та інших знакових культурних подіях України: Джаз на Дніпрі, Atlas Weekend, Wine Fest, ОМК, U-Park, Brave! Factory Festival, «Зимова Країна» і багатьох інших. А тепер – на Ulichnaya eda і White Nights.

На масових івентах безготівковий розрахунок має безліч плюсів: збільшення швидкості обслуговування (ніяких «знайдіть без здачі»), менше черг, менше втрат гаманців, а в контексті пандемії – мінімізація контактів і підвищена безпека.

Засновник Ulichnaya eda Роман Тугашев впевнений, що безготівковий розрахунок на масштабних фестивалях як Ulichnaya eda і White Nights – це не тільки міра безпеки, але й планомірний рух до майбутнього івентів в Україні. Спрощення процесів, швидкість, безпека та мінімізація контактів – то, що вже стало новою реальністю.

Технологічний прогрес, який істотно прискорився через пандемію, змінює спосіб спілкування, отримання, зберігання та використання інформації, що в кінцевому результаті впливає практично на всі аспекти життя. Одна з найбільших змін, що відбулися завдяки технологіям, – це те, як споживач витрачає гроші. Засновник Ulichnaya eda і White Nights вважає, що з розвитком технологій безготівкові платежі будуть ставати все більш поширеним способом оплати. Тож не дивно, якщо в майбутньому популярною стане безготівкова оплата з використанням біометричних ідентифікаторів, таких як відбитки пальців або сканування сітківки ока.

А як на Ulichnaya eda

У цьому фестивальному сезоні Ulichnaya eda також вперше буде кешлес-територією. Планується забезпечити інфраструктуру фестивалю з більш ніж 150-ю резидентами.

Вікторія Губіна, маркетинг-директор ПриватБанк, розповіла, що при вході на територію Арт-заводу Платформа будуть розташовуватися інфопойнти, де співробітники ПриватБанку допоможуть оформити як безконтактну платіжну карту Mastercard, так і діджитал-карту. Гостям допоможуть додати карту в електронний гаманець і поповнити її. Для цього потрібно буде мати з собою паспорт і ІПН або пред’явити цифрову копію паспорта в додатку Дія. Також відвідувачі зможуть робити оплати існуючими картами.

Ті гості, які ще не тестували безготівкові оплати, зможуть відкрити карту за кілька хвилин, а потім поповнити її в терміналах самообслуговування біля того ж інфопойнту. При бажанні можна самостійно оформити діджитал-карту або замовити у співробітників ПриватБанку картку з індивідуальним оформленням.