Пт. Мар 29th, 2024
  • Керівники чотирьох європейських технологічних компаній, лідерів на ринку доставки, об’єднали зусилля над створенням проекту, що буде містити обов’язки та рекомендації для урядів щодо регулювання роботи сервісів доставки 
  • На установчій нараді компанії вирішили надати можливість всім охочим долучитися до створення Кодексу поведінки та посібника з найкращими практиками функціонування сервісів доставки

9 червня 2021, Київ – Сервіси кур’єрської доставки Glovo, Delivery Hero, Bolt та Wolt оголосили про старт співпраці з метою створення проекту з регулювання роботи сервісів доставки в Європі. Відтак на саміті 31 травня 2021 року було засновано проект «Європейська мета». Він передбачає розробку платформи з описом особливих норм та обов’язків сервісів доставки для їх успішного функціонування, а також рекомендації для урядів. Розробка проекту «Європейська мета» базується на схваленому експертами «Положенні про принципи», який підписали чотири компанії ще у грудні 2020 року.

У період з червня по серпень 2021 року до участі у розробці проекту планують залучити широку громадськість. Всі зацікавлені сторони ринку доставки, включно з користувачами сервісів,  зможуть поділитися своїми думками та взяти участь в розробці проекту через сайт www.europeanpurpose.com.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Крім того, засновники компаній Glovo, Delivery Hero, Bolt та Wolt ухвалили рішення про створення Кодексу поведінки, а також збірки кращих корпоративних та нормативних практик для врегулювання економічних умов роботи сервісів. Ці документи планують розробити до 1 вересня 2021 року для підтримки існуючих нормативних процесів на рівні Європейського Союзу.

Співзасновник компанії Glovo Саша Мішо: «У Glovo ми завжди прагнули до більш справедливого врегулювання роботи представників гіг-економіки. Ми взяли на себе ініціативу створити проект «Європейська Мета» для того, щоб розробити кращу систему роботи. Разом із Bolt, Wolt та Delivery Hero ми хочемо запропонувати відповідне регулювання трудових відносин і соціальних гарантій для всіх учасників платформ сервісів доставки, незалежно від їх типу зайнятості. Ми шукаємо рішення, що врахує унікальні результати та переваги e-commerce, і  запрошуємо інші компанії приєднатися до нас у цьому пошуку – стати частиною важливого проекту».

 Співзасновник та генеральний директор компанії Delivery Hero Ніклас Остберг: «Delivery Hero прагне позитивно впливати на міста та країни, де сьогодні працює сервіс. Ми віримо у силу та користь технологій, залишаємось вірними цінностям компанії та прагнемо покращувати якість нашого сервісу. Разом з Glovo, Bolt та Wolt ми запрошуємо інші європейські компанії долучитись і взяти  активну участь у розробці платформи».

Співзасновник та генеральний директор компанії Bolt Маркус Віллінг: «Цей проект є джерелом інновацій, регулювання трудових відносин та економічного зростання. Для забезпечення його ефективності, необхідно розробити таку екосистему, що відображатиме основні європейські цінності. Bolt прагне відігравати провідну роль у розробці проекту і бути міцною частиною ринку доставки». 

Засновник та генеральний директор Wolt Мікі Куусі: «У Wolt ми активно брали участь у діалозі з урядами країн, де оперує наш сервіс, і на рівні ЄС. Ми раді співпрацювати з дружніми компаніями на ринку задля встановлення чітких правил діяльності  всіх учасників платформ та, зрештою, покращення соціального захисту підключених до платформи кур’єрів, зберігаючи їх  гнучкий графік та свободу вибору».

Про Glovo

Glovo — це сервіс доставки, що дозволяє придбати, доставити, передати будь-який предмет чи продукт у межах вашого міста. Компанія, що походить з Барселони, сьогодні працює у більше 900 містах у 22 країнах світу на трьох континентах — Європі, Центральній Азії, Африці.

Щомісяця у всьому світі доставкою Glovo користуються понад 2,5 млн користувачів, замовлення доставляють більше 50 тисяч кур’єрів, кількість асоційованих партнерів досягає 50 тисяч. Більше про компанію Glovo за посиланням: about.glovoapp.com/en/

В Україні сервіс Glovo розпочав роботу у жовтні 2018 року та вже представлений у 32 містах — Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, Львові, Запоріжжі, Вінниці, Полтаві, Миколаєві, Херсоні, Чернігові, Черкасах, Житомирі, Івано-Франківську, Чернівцях, Сумах, Вишневому, Борисполі, Броварах, Кривому Розі, Тернополі, Рівному, Кропивницькому, Бучі, Ірпені, Вишгороді, Луцьку, Хмельницькому, Кременчуці, Ужгороді, Маріуполі. Переглянути детальну зону покриття сервісу Glovo можна за посиланням: glovoapp.com/ru/map

Про Delivery Hero

Delivery Hero — це провідний сервіс доставки у світі, що оперує приблизно в  50 країнах Азії, Європи, Латинської Америки, Близького Сходу та Північної Африки. Компанія почала роботу як сервіс доставки їжі в 2011 році, а сьогодні керує власною платформою доставки на чотирьох континентах. Крім того, Delivery Hero одні з перших розпочали напрям q-commerce, наступне покоління e-commerce, що передбачає доставку продуктів та побутових товарів менше ніж за годину, а частіше і за 10-15 хвилин. Компанія Delivery Hero зі штаб-квартирою у Берліні, включена до основного списку Франкфуртської фондової біржі з 2017 року, а в 2020 році стала частиною провідного фондового індексу Німеччини DAX (Deutscher Aktienindex). Більш детальна інформація на: www.deliveryhero.com  

Про Bolt 

Компанію Bolt засновано в 2013 році в Естонії. Наразі вона функціонує у 200 містах у 40 країнах світу, включаючи 19 країн-членів Євросоюзу. Більше 50 млн користувачів і понад 1,5 млн водіїв, кур’єрів в усьому світі користуються послугами Bolt, які варіюються від оренди скутерів та електричних велосипедів – до доставки їжі. Більше деталей на www.bolt.eu.

Про Wolt 

Компанія Wolt займається доставкою їжі з ресторанів, товарів з магазинів та продуктів із супермаркетів, і була створена Міккі Куусі у 2014 році у місті Гельсінкі. Наразі сервіс функціонує у більше як 180 містах у 23 країнах, співпрацює з 45 тисячами  ресторанів та ритейлерів. Сьогодні в компанії працює більше 3200 співробітників і підключено більше 90 тисяч кур’єрів. Wolt отримала $856 млн фінансування від інвесторів ICONIQ Capital, Tiger Global, DST, Prosus, KKR, Coatue, 83North, Goldman Sachs, Highland Europe і EQT Ventures & EQT Growth. Більш детальна інформація на: www.wolt.com