Ср. Кві 24th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

ПриватБанк, НБУ, дефіцит держбюджету і навіть ризики торговельної війни з Білоруссю можуть вплинути на курс гривні. Як? Щотижневий прогноз

Гривня готується взяти рекордну висоту за останні 12 місяців – позначку 27 грн/$. Досягти цілі нацвалюта може вже в червні.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Вплинути на результат можуть успіхи в наповненні держбюджету, поведінка НБУ, конфлікт з Білоруссю і навіть зустріч між Джо Байденом і Володимиром Путіним.

Детальніше – в щотижневому розборі LIGA.net.

Що відбувається на міжбанку

27,5 грн/$ – курсовий мінімум від липня 2020 року. Досягти його валютний ринок міг ще в березні і навіть у лютому, але в української економіки постійно виникали зовнішні проблеми – новий виток карантинів в Європі, провал вакцинації, російська армія біля українських кордонів.

Ринок перетнув цей рівень тільки 18 травня. Після цього курс на міжбанку епізодично опускався до 27,39 грн/$, але на більше гривні поки не вистачає.

Минулий тиждень ринок закінчив з котируваннями 27,5/27,52 грн/$ – на 8 копійок вище, ніж тижнем раніше – у п’ятницю, 21 травня.

Рік тому долар в Україні коштував помітно дешевше – травень 2020 року міжбанк закінчував на рівні близько 26,9 грн/$.

Вранці 31 травня долар у банках можна було купити за 27,50-27,65 грн/$, євро – за 33,35-33,80 грн/€.

Роль Привату, загадка НБУ та геополітика. Що впливає на курс

Хто допоміг гривневому рекорду

Що допомогло нацвалюті пробити позначку 27,5 грн/$ і чому вона не пішла далі?

На користь гривні зіграв період сплати квартальних і річних податків, а також виплата дивідендів (зокрема, їх виплачував державний ПриватБанк). І все це на тлі загального домінування пропозиції валюти над попитом.

Також допомогли нерезиденти, які купують борги українського уряду (ОВДП) – за минулий тиждень вони збільшили портфель гривневих держоблігацій на 1 млрд грн, забезпечивши кілька десятків доларів додаткової пропозиції.

Фактором “проти” стало відшкодування ПДВ (відбуваються наприкінці кожного місяця), що знизило потребу експортерів у продажу валюти. Завдяки високим цінам на товари, які українські компанії постачають за кордон (зерно, руда, сталь тощо), експорт став головною причиною, через яку пропозиція валюти на ринку вже котрий місяць перевищує попит.

У перший тиждень червня на курс також буде впливати два різноспрямовані чинники. Проти – підвищений попит з боку дочок іноземних компаній під репатріацію дивідендів. За – періоди виплати зарплат (експортерам потрібно більше вільної гривні) і продаж валюти з боку іноземців, які купують ОВДП.

Нерезиденти повернулися, але держбюджет поки дає собі раду без них

“Плюс” 1 млрд у гривневому портфелі ОВДП у нерезидентів цього тижня – перший помітний приріст інвестицій іноземців в український держборг майже за два місяці (від початку військової агресії Росії наприкінці березня).

Чи будуть іноземці нарощувати купівлі ОВДП? Опитані банкіри не очікують великого приросту. Основна причина – Мінфін поки гостро не потребує фінансування держбюджету насамперед завдяки непоганим надходженням від податків останніми місяцями.

Це дозволяє міністерству тримати ставки на колишніх рівнях (9-12% річних) і відмовлятися від підвищених запитів багатьох нерезидентів.

Геополітика. Зустріч Путін-Байден і курс

Друга причина, яка може стримувати іноземців від повноцінного повернення в Україну, – геополітика. Валютний ринок заспокоївся після напруженості на кордоні з Росією в квітні, але інвестори залишаються насторожі.

Чим закінчиться торговельне протистояння України та Білорусі, яка фактично ввела режим ручного пропуску українського експорту, і як мине зустріч президентів США та Росії Джо Байдена і Володимира Путіна (відбудеться в Женеві 16 червня) – будь-які негативні для України новини з цих фронтів можуть вплинути і на перспективи гривні вже в червні досягти позначки в 27 грн/$.

НБУ мовчки спостерігає за міжбанком. У чому підступ?

Перспективи зниження курсу долара до 27 грн/$ у червні цілком реальні, вважають опитані банкіри.

Важливий елемент цього прогнозу – НБУ. Регулятор вже вісім тижнів поспіль не виходить на валютний ринок з купівлею валюти, що могло б стримати ревальвацію (вона невигідна експортерам).

Учасники ринку бачать дві причини такої поведінки.

По-перше, сам ринок не давав Нацбанку приводів для втручання: за невеликими винятками курс з лютого перебуває в діапазоні 27,5-28 грн/$.

По-друге, в останні місяці НБУ посилює монетарну політику, підвищуючи облікову ставку у відповідь на суттєве прискорення інфляції. “Було б не зовсім логічним посилювати монетарні умови підвищенням ставки і водночас збільшувати пропозицію гривні за рахунок викуповування валюти на ринку”, – пояснює один з опитаних банкірів.

Фінансисти очікують, що регулятор дозволить ринку самостійно дійти до рівня 27 грн/$. Ця позначка буде важливим індикатором щодо тактики НБУ. Частина фінансистів прогнозують, що на цьому рівні Нацбанк відновить активні купівлі та не допустить сильнішого зміцнення гривні.

Що далі. Прогноз до 4 червня

Опитані фінансисти не виключають, що гривня на рубежі травня й червня оновить рекорд останніх 11 місяців.

Прогноз до 4 червня: 27,3-27,63 грн/$.

У складанні огляду допомагали Ярослав Кабін (Ідея банк), Василь Невмержицький (Кредитвест банк), Наталія Шишацька (Форвард Банк), аналітики Райффайзен Банк Аваль і компанії ICU.