Пт. Мар 29th, 2024

Наскільки важливим критерієм є етика у добу, коли, здається, усе більше споживачів намагаються відкрито заявляти про свої погляди? Опитування Morgan Stanley AlphaWise проливає світло на покупки “з совістю”. І хоч опитування проводилось у 2016 році, під час пандемії та локдаунів, етичність, походження і соцвідповідальність стали ще більш важливим фактором впливу при виборі покупцем товарів чи послуг, пише RAU.

Колись покупці в магазині звертали увагу на цінник, можливо, рядок “зроблено в” на етикетці, або інгредієнти чи склад товару, а потім вирішували, чи купувати його.  При нинішньому рівні інформованості про екологічну, соціальну та геополітичну цінність та вплив майже кожного продукту — від яєць і кави до електроніки й кросівок — продуктовий кошик може стати чимось на зразок етичної головоломки.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Права та безпека працівників, прожитковий мінімум, охорона праці й екологічне та соціальне управління — це одні з ключових міркувань для відповідних міжнародних корпорацій. Особливо стурбовані етикою свого бізнесу в епоху коли, здається, усе більше споживачів прагнуть активно демонструвати свої погляди — виробники одягу.

Наскільки ці питання впливають на те, де споживачі роблять покупки та що вони купують? Morgan Stanley Research нещодавно опитав 1000 споживачів у Великобританії на предмет їх точки зору щодо провідних роздрібних рітейлерів одягу та виявив, що, хоча етичні проблеми не домінують у їх споживчих уподобаннях — ціна та якість усе ще посідають найвище місце — вони, починаючи з 2010-го року, згідно з демографічними показниками, набули особливої популярності серед молодих споживачів. “Збільшення кількості споживачів, які вважають етичні дані важливими, на дев’ять процентних пунктів є однією з найвагоміших змін для будь-якого товару та стоїть поруч із популярністю бренду”, — говорить Джессіка Елсфорд, керівниця відділу досліджень Morgan Stanley.  Висновки також можуть бути корисними для інвесторів, які усе частіше хочуть включати екологічні, соціальні та управлінські, тобто ESG-фактори, до своїх портфоліо.

Ось шість результатів опитувань, які допоможуть окреслити історію етичної роздрібної торгівлі, яка усе ще знаходиться у фазі активного розвитку:

При виборі серед роздрібних торговців одягом, 51% респондентів сказали, що етичні показники були відносно або дуже важливими, у порівнянні з лише 13%, для яких вони були відносно неважливими чи узагалі неважливими.

Важливість етичних показників при виборі роздрібного торгівця

Більше жінок-споживачів розглядали “етичність” як дуже чи досить важливий чинник.

Молодші споживачі роблять більший наголос на етиці під час покупок, при цьому 58% осіб віком від 16 до 24 років вважають, що етика є дуже важливим чи досить важливим чинником у порівнянні з 49% – 55-ти років і старше. Крім того, відсоток респондентів, які розглядають етичні стандарти як відносно важливі або взагалі неважливі, зростає з віком.

На етичності більше залежить молодшим поколінням споживачів

Де саме місце “етичності” поміж іншими ключовими критеріями, що можуть вплинути на витрати споживачів? На сьогодні воно усе ще знаходиться посередині: 62% вважають, що етика важлива, майже у рівній мірі як комфортність та зручність торгового відділення (61%).

На шкалі ключових для споживачів критеріїв, “етичність” займає місце посередині 

Опитування магазинів одягу AlphaWise*, проведене Morgan Stanley у Великобританії, що відбувається впродовж останніх шести років, надає багато інформації про проміжок часу у період, протягом якого більша кількість споживачів тяжіла до “етичності” як одного з головних критеріїв при здійсненні покупок.

Важливість ключових критеріїв вибору, 2010/2016

Підвищення на дев’ять процентних пунктів категорії “етичності” у порівнянні з 2010 р., має, разом із популярністю бренду, найвищий приріст.

Приріст у важливості категорії „етичності” у протиставленні 2010-го та 2016- го рр.

становить 9%

 

* Morgan Stanley AlphaWise проводить інвестиційні дослідження на основі фактичних даних, щоб посприяти валідації ключових інвестиційних дебатів від імені аналітиків Morgan Stanley Research у всьому світі.