Чт. Кві 25th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Покупці стали рідше ходити в супермаркети. Але якщо вже вибираються в магазини, то витрачають куди більше грошей, ніж раніше, купуючи здорову їжу і заощаджуючи на косметиці та одязі.

Як пише RAU з посиланням на журнал НВ, середньостатистичний покупець із середнім доходом приблизно 16 раз в місяць відправляється за покупками в супермаркет по сусідству і витрачає при цьому 649 грн. Українці стали набагато частіше купувати в інтернеті, але при цьому економлять ледь не на всьому, крім товарів для здорового способу життя і для дітей. При цьому ринок торгівлі зростає: в 2020-му він додав 8,4%, а в цьому році вже збільшився на 4,6%. Інвесткомпанія Dragon Capital очікує, що роздріб за підсумками 2021-го набере 15%.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Особливості карантинного попиту

Як показало дослідження компанії Deloitte в Україні, українці з доходом вище середнього купують продукти в гіпермаркетах і супермаркетах частіше. Більше половини співвітчизників регулярно перевіряють країну виробництва, склад і терміни придатності продукту. Перевага віддається українським продуктам харчування. Виняток – риба і морепродукти.

Досвід придбання продуктів харчування онлайн мають 44% українців, але роблять вони це нечасто. Цей канал продажів в продуктовому роздробі займає всього 3%. З цією оцінкою згодні і представники торгових мереж, зокрема Олексій Панасенко, заступник гендиректора з операційної діяльності Novus.

Але саме подібні продажі приховують в собі потужний потенціал розвитку продуктового рітейлу. За підсумками 2020-го вони зросли на 15%. «Середній чек в онлайн-продажах приблизно в чотири рази більше, ніж у фізичних магазинах», – зазначив Панасенко. Звичайні магазини відвідувати стали рідше, мінімізуючи контакти і здійснюючи покупки ближче до дому. Так, в магазинах Novus в 2020 році недорахувалися приблизно 10-20% чеків.

Сергій Войцеховський, співзасновник мережі магазинів біля дому КОЛО, член ради директорів управляючої компанії BGV Group Management каже, що практично всі FMCG-оператори просіли в кількості чеків і виросли в сумі чека. Всеволод Стьопін, комерційний директор українського підрозділу компанії Mеtro Cash & Carry, відзначив збільшення середнього чека на 30% за минулий рік. За його словами, люди стали частіше готувати вдома, відповідно більше купувати продуктів для цього, частково компенсувавши зниження продажів в сегменті HoReCa

У мережі АТБ помітили зниження продажів товарів імпульсного попиту: шоколадних батончиків, напоїв в маленьких пляшках, порційних каш. Товари для приготування їжі вдома почали витісняти все те, що українці купували для швидкого перекусу.

Все для дому: онлайн vs офлайн

Середній чек в інтернеті вище не тільки в продуктовому роздробі, але і в побутовій хімії, товарах для дому (майже вдвічі), в косметичних засобах і парфумерії (в 1,7 рази), в ліках (в 1,5 рази) і в дитячих товарах. В покупці одягу різниця несуттєва. Тільки при купівлі побутової техніки й електроніки, а також меблів співвітчизники більш щедрі в традиційних магазинах. “Тому що в разі серйозних придбань українці хочуть подивитися і помацати товар”, – вважає Наталія Кошова, член наглядової ради мережі побутової техніки та електроніки Comfy.

Але при цьому 80% клієнтів Comfy попередньо підшукують і прицінюються до подібних товарів в інтернеті. У мережі Фокстрот число клієнтів, які поєднують онлайн- і офлайн-шопінг, за рік зросла вдвічі: тепер таких 60%.

Поведінка споживача в епоху коронавіруса багато в чому формувався з урахуванням його бажання повністю укомплектувати свій особистий простір на всі випадки життя, впевнений Олексій Зозуля, СЕО мережі Фокстрот. У 2021 році він очікує помірне зростання ринку, але багато чого буде залежати від глибини і періоду існуючих карантинних обмежень.

У компанії Vodafone Retail відзначають, що вперше жінки стали купувати стільки ж мобільної техніки, що і чоловіки, – раніше останні мали перевагу: 60% проти 40%. Але чоловіки змінюють смартфони частіше. Також з’ясувалося, що люди із середнім і низьким достатком частіше купують нові смартфони, ніж більш заможна публіка. Більш того, якщо раніше покупці приходили за одним товаром, то тепер купують відразу до трьох одиниць гаджетів і аксесуарів.

На чому економлять

Якщо на купівлі побутової техніки і електроніки, а також дитячихі товарів і косметики по догляду за тілом українці в минулому році не економили, то з одягом і взуттям все навпаки.

У той же час в компанії Intertop відзначили зростання на 30% продажів спортивного взуття. Причина тому: карантинні обмеження, популярність здорового способу життя та спрощення загальноприйнятих стандартів по одягу. Крім того, за словами Сергія Бадрітдінова, CEO Intertop Ukraine, зросла частка продажів дитячих товарів.

Схожі тенденції відзначили і на торговому майданчику Kasta.ua. А ось вечірні, ошатні, ділові сукні та блузи, декоративну косметику купували помітно гірше, каже Наталія Назарчук, директор з маркетингу цього інтернет-магазину.

Ще одне спостереження рітейлерів і експертів: шопінг частково втратив свою розважальну функцію. Так, Всеволод Стьопін з Mеtro Cash & Carry зазначає, що після відкриття ТРЦ відвідувачів стало в рази менше в порівнянні з доковідним рівнем.