Пт. Кві 19th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Сучасний маркетинг зазнає змін, які не варто ігнорувати. У 2020 році на ритейл-маркетинг значно вплинула пандемія, і сьогодні все більше споживачів віддають перевагу онлайн-купівлі. Тож підприємства роздрібної торгівлі мають адаптуватися до нових умов і враховувати їх у маркетинговій стратегії просування, пише Sostav.ua.

Агентство CleverForce видокремило 5 важливих тенденцій ритейл-маркетингу, що даватимуться взнаки у 2021 році:

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

1. Усунення відстроченого задоволенняОнлайн-споживачі більше не готові очікувати свій товар тижнями. Вони все частіше роблять замовлення вдома й розраховують на швидку доставку з інтернет-магазинів чи сервісів доставки їжі. І виграють ті, хто виправдовують сподівання. Тож треба налагоджувати процеси, які даватимуть змогу виконувати замовлення якомога оперативніше й гнучкіше.

2. Оптимізація онлайн- та офлайн-можливостей для гіперперсоналізації. Усе більше споживачів роблять покупки в інтернеті, тож формування особистого досвіду, ґрунтованого на розумінні клієнтів, може заповнити прогалину, яку раніше заповнював продавець у магазині.

Слід використовувати інформацію про потреби й цінності покупця, щоб надавати йому найбільш відповідний досвід. Клієнт, який відвідує ваш інтернет-магазин, повинен переглядати персональні рекомендації, що враховують його недавній пошук і минулі покупки як в онлайні, так і в офлайні.

3. Штучний інтелект, орієнтований на клієнтів. Штучний інтелект допомагає формувати персоналізовані рекомендації. А це дає змогу приймати прості миттєві рішення про покупку.

Наприклад, компанія доставки їжі Peapod використовує Order Genius, що створює персональні рекомендації для покупців. Система складає розумний список покупок, який можна заповнити за мить, зважаючи на минулі вподобання клієнта та цикли покупок. Так, Order Genius пропонуватиме покупцеві, який раніше замовляв хліб, замовляти його щотижня, водночас рекомендуючи придбавати дезодорант лише раз на місяць. Індивідуальний підхід спрощує процес купівлі продуктів і робить його зручнішим.

4. Соціально інтегрований візуалізований пошук. Ви коли-небудь цікавилися в незнайомця на вулиці, де саме він придбав свій светр? Тепер у цьому немає потреби. Візуальний пошук Google дає користувачам змогу просто сфотографувати одяг чи завантажити світлину схожої речі та знайти їх в інтернеті. Пошукова система сама складе перелік відповідних товарів.

Щоб підготуватися до запровадження візуального пошуку, компаніям слід забезпечити свою присутність на платформах, ґрунтованих на зображеннях, як-от Instagram чи Pinterest. Наприклад, модні бренди мають постійно надавати фотографії, що моделюють їхній новий одяг. А клієнти можуть використовувати застосунок Google Lens, щоб визначити, який саме одяг вони хотіли б купити за тим чи іншим знімком.

5. Покупки в соціальних мережах. Деякі платформи соціальних мереж пропонують можливість електронної комерції. Так, Instagram нещодавно анонсував вкладку «Магазин», яка допомагає користувачам шукати бренди, творців, продукти та зв’язуватися з контактними особами. Як альтернативу багато брендів використовують інфлуенс-маркетинг, співпрацюючи з популярними створювачами контенту.