Пт. Мар 29th, 2024

Підтримка преміум-сегменту, експерименти в асортименті, технологічний розвиток та інше – поради FMCG-рітейлерам, які допоможуть максимізувати зростання бізнесу в 2021 році.

Протягом останнього року ринок товарів FMCG в Україні та світі був змушений швидко адаптуватися до нових реалій. Якщо останні кілька років головним атрибутом в цьому напрямку було правильне співвідношення ціни і якості, то тепер це зручність – можливість здійснювати покупки і наявність всіх необхідних товарів в одному магазині. Причиною зміцнення позицій даної тенденції стало те, що у зв’язку з карантином споживачі суттєво зменшили кількість походів в магазин і виходи з дому загалом, тому виросла потреба в їх якості. RAU публікує добірку ключових порад, які NielsenIQ підготувала для FMCG-рітейлерів на 2021 рік.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Коректний асортимент

Аналізуючи ринок в Україні, можна спостерігати тенденцію того, що менше 20% в кожній категорії роблять 80% продажів. Відсоток тих SKU (ідентифікатор товарної позиції), які роблять ці продажі, скорочується. При цьому основний асортимент зростає швидше ніж категорія, решта падає або зростає не так швидко.

Грамотне планування є важливою складовою роботи з асортиментом. Особливу увагу варто звернути на те, щоб асортимент відповідав потребам і трендам, які є актуальними на ринку сьогодні.

Інноваційний розвиток

Згідно з дослідженням NielsenIQ (Shopper Trends 2020), кожен четвертий споживач готовий до експериментів. При цьому в 2020 році навіть з урахуванням всіх викликів року, цей показник зріс і склав 27 відсоткових пунктів (далі в. п.), що на два в. п. вище ніж в 2019 році. Разом з цим відсоток тих покупців, які готові пробувати щось нове рідше, впав до 13%, що на шість в. п. нижче ніж в 2019 році. Це свідчить про важливість інновацій, але при цьому не варто забувати і про грамотний підхід до їх запуску.

У 2020 році інновації, зокрема, були драйверами зростання ринку. Історія демонструє як бренди, які зберігають фокус і продовжують впроваджувати інновації у важкі для економіки часи, стають сильнішими. 2021 рік не стане винятком, бренди як і раніше будуть перемагати, пропонуючи інноваційні продукти, орієнтовані на здоров’я і ефективність. Так, згідно з дослідженням NielsenIQ Global Consumer Confidence Survey 2020 року, найбільш успішні європейські інновації (52%) – це продукти з характеристиками усвідомленого споживання:

  • На рослинній основі
  • Натуральні
  • Вегетаріанські
  • Органічні
  • Без шкідливих домішок
  • Екологічні

При цьому у 2020 році до вище перерахованих характеристик додалися теми ментального здоров’я, соціального здоров’я, імунітету, здорового харчування, занять спортом і рецепти приготування здорової їжі.

Підтримка преміум-сегменту

Українці залишаються чутливими до ціни. 8 з 10 жителів України помічає зміну ціни (NielsenIQ Global Survey on Consumer Sentiment During the Pandemic). При цьому 55% почали купувати дешевші бренди. У 2021 році покупці продовжать шукати альтернативи дорогим продуктам, акцентуючи увагу на більш вигідних пропозиціях і продуктах власної торгової марки, принаймні, для своїх повсякденних кошиків. Відсоток тих, хто переходить на дешевші продукти все ще високий, але при цьому відзначається падіння цього показника, яке відбувається внаслідок економії на відпустках і покупці дорогих товарів. Що стосується імпульсних покупок, тут же все навпаки – споживач готовий витрачати гроші і таким чином тішити себе і викликати позитивні емоції.

Так, 2021 рік відкриває можливості для преміумізаціі. Дані NielsenIQ свідчать про те, що преміум все ще залишається актуальним серед продовольчих категорій. Особливо помітним зростання преміального сегменту стало внаслідок продажів таких категорій як корм для тварин, молоко, кава і шоколад, де цінується якість і вже знайомі споживачеві характеристики продукту.

Промо  не єдиний вихід

Промо продовжує бути одним з ключових драйверів ринку FMCG в Україні, а його частка (43%) в загальних продажах вища, ніж в інших європейських країнах (для прикладу Італія – 28%, Німеччина – 23%, Іспанія – 20% тощо). Так відбувається через те, що 80% споживачів в Україні – промохантери. При цьому в 2020 році промо почало впливати не тільки на вибір бренду, але і каналу.

У роботі з промо завжди потрібно пам’ятати, промо – не єдиний інструмент зростання продажів. Не варто йти виключно в промо, важливо звертати увагу на тренди, які є на ринку, додаткові характеристики і цінності продукту, які вже полюбив споживач.

Технологічний розвиток 

2020 рік став головним драйвером онлайн-каналу, де економія часу і закрита потреба піклування про здоров’я вплинули на те, що споживач став більш відкритим для пошуку товарів і здійснення покупок. Омнішопери, коло яких постійно розширюється, продовжать використовувати онлайн-канал як важливий спосіб пошуку товарів, вивчення і порівняння цін, асортименту. Цілком закономірно, що нові технології, незалежно від того, як будуть розвиватися події з карантином, дозволять примножити можливості омніканального зростання. При цьому важливо дати споживачеві вибір омніканальності, можливість легко змінювати канал і робити вибір.