Чт. Кві 25th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Минулий рік кардинально змінив звичний уклад життя, спонукавши бізнес до прийняття ряду складних, але вкрай важливих рішень. Саме вони сформували основні тренди комп’ютерної безпеки, які будуть актуальні у цьому році, пише Sostav.ua. Ознайомтеся з пунктами нижче, щоб дізнатися, які дії допоможуть вам зберегти цілісність та конфіденційність даних вашої організації.

1. Забезпечення умов для віддаленої роботи

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Пандемія COVID-19 продиктувала нові правила гри, з якими була вимушена погодитися більшість компаній світу. Рекомендації не покидати свою оселю та мінімізувати контакти з іншими людьми підштовхнули перейти на віддалену роботу не тільки малий бізнес, але і величезних гігантів ринку. У зв’язку з цим виникла необхідність створити усю необхідну інфраструктуру та середовище для ефективної роботи в будь-який час та з будь-якого місця. Таким чином, організації усього світу зараз активно працюють над забезпеченням віддаленого доступу для працівників, ефективним виконанням та автоматизацією операцій та процесів. І хоча з початку епідемії вже минув рік, перед компаніями все ще стоїть величезна кількість викликів, які їм необхідно вирішити.

2. Розподілена хмара – новий виток у розвитку хмарних технологій

Управління гібридною хмарою потребує від ІТ-відділів занадто багато ресурсів та зусиль, що не завжди є виправданим. Саме тому з’явилося нове рішення – використання розподіленої хмари, якій спеціалісти (в тому числі відома дослідницька компанія Gartner) наразі пророкують велике майбутнє. Ця модель передбачає розташування хмарних ресурсів компанії в різних фізичних точках, тим самим децентралізувавши хмарні центри даних. При цьому відповідальність за функціонування, управління та розвиток зберігається за початковим провайдером. Таке рішення не тільки сприяє віддаленій роботі і скороченню періоду простою, але також допомагає дотримуватися нормативних вимог щодо збереження персональних даних в визначеній географічній зоні.

3. Усе більше компаній захищають свої мережі

Концентрація фактично усієї діяльності компанії в віртуальній мережі не могла не вплинути на необхідність посилення захисних заходів. Отож в 2021-му році організації почали активно інвестувати в забезпечення безпеки своїх Інтернет-мереж, використовуючи для цього шифрування, створюване VPN-сервісом. ВПН – це віртуальна приватна мережа, яка формує надійний канал передачі інформації, отримати доступ до якої сторонні особи не можуть. Таким чином, головна мета VPN полягає у зміні IP-адреси та шифруванні вашого Інтернет-трафіку. Але окрім збереження анонімності та конфіденційності ваших дій в онлайні, VPN також надає можливість під’єднати усіх віддалених працівників до єдиної мережі, подібної до локальної мережі в офісі.

4. Інтеграція штучного інтелекту

Як демонструє практика, на сьогоднішній день відчувається значна нестача висококваліфікованих кадрів з питань кібербезпеки. Це і не дивно, адже встигати за динамічними змінами в Інтернет-просторі з кожним роком стає дедалі важче. Саме тому багато компаній почали концентрувати свою увагу не на подоланні наслідків атак, а на їх передбаченні та запобіганні. З цим їм успішно допомагає AI (на англ. Artificial intelligence – штучний інтелект, ШІ). ШІ дає можливість дослідити поведінку та методи кіберзлочинців та розробити ефективні механізми протидії. До того ж наразі мова йде про відповідальний штучний інтелект, який здатний гарантувати конфіденційність даних та отримання результатів, що відповідають очікуванням користувачів.

5. Акцент на конфіденційності даних

З поширенням цифрових технологій та збільшенням обсягу персональних даних, з якими стикається бізнес в рамках своєї діяльності, зростає потреба в створенні надійного механізму обробки таких даних. До того ж це диктується не тільки об’єктивною потребою захисту особистої інформації своїх співробітників, клієнтів або контрагентів, але і безпосередньою вимогою законодавства («Загальний регламент про захист даних» або GDPR). Саме тому на сьогодні значні зусилля спрямовуються на мінімізацію загроз конфіденційності. Серед способів вирішення цієї проблеми можна виділити наступне: створення надійного середовища для децентралізованої обробки та аналітики конфіденційних даних, використання гомоморфного шифрування, яке дозволяє обробляти та передавати дані в зашифрованому вигляді та ін.

Висновок

Як було підкреслено вище, світ бурхливо розвивається, тому надзвичайно важливо стежити за новітніми тенденціями і намагатися враховувати їх при адаптації свого бізнесу під сучасні реалії. Це дозволить вам впоратися з поточними труднощами та завжди відповідати потребам ринку.