Сб. Кві 20th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

EVA, Антошка, Fozzy Group, Люксоптика, Leroy Merlin, Varus, Епіцентр, Ашан та інші: хто з рітейлерів експериментував минулого року з форматами магазинів та що у них вийшло.

Люди купують не тільки товари, їм потрібні емоції. Принаймні, якщо рітейлер хоче, щоб покупці до нього поверталися знову і знов, він забезпечить їх не лише товарною розкладкою. Одним із найкращих способів створення позитивного customer experience – вшивання нових концептуальних ідей в тіло торгівлі. І, всупереч усьому, 2020 рік видався багатим на цікаві експерименти з форматами. RAU розібралася, хто в українському рітейлі шукав нові цікаві підходи до шопінгу.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

EVA у форматі beauty lab

Обидва магазини Лінії магазинів EVA в новій концепції розпочали роботу на стику років – перший ще напередодні 2020-го в дніпровському ТРЦ Neo Plaza, другий – напередодні 2021 року в чернігівському ТРЦ Hollywood. Новий формат торгівельних об’єктів став майданчиком для творчих експериментів мережі у сфері б’юті індустрії та дозволив рітейлеру зайняти нішу косметичної та парфумерної продукції.

Магазини EVA beauty lab мають дві б’юті-зони, в яких жінки можуть протестувати нові образи: зону безкоштовного тестування шкіри обличчя і зону макіяжу. В магазинах представлений розширений асортимент декоративної косметики, товарів для догляду за обличчям, тілом і волоссям, а також парфумів, біжутерії та аксесуарів. Саме тут клієнтки можуть познайомитися із декоративною косметикою від PUPA (Італія), Catrice (Німеччина), Essence (Німеччина), та кремовою лінійкою від Skintsugi, Naobay (Іспанія), Mizon (Корея), Holika-Holika. Тим часом товарів для дому та побутової хімії покупці тут не зустрінуть.

Місце розташування: ТРЦ Neo Plaza (Дніпро), ТРЦ ТРЦ Hollywood (Чернігів)

 

Leroy Merlin нового формату

В травні компанія Leroy Merlin Україна запустила свій цікавий тест – перший DIY-магазин, представлений в торгово-розважальному центрі. Його площа – 4805 кв. м, що значно менше за попередні об’єкти мережі, проте, водночас, в асортименті збережені всі найбільш затребувані й перевірені попитом товари. Він став шостим об`єктом Leroy Merlin в Україні та 465-м у світі.

Асортимент магазину, розташованого в київському ТРЦ Retroville, склав 25 000 найменувань у 14-ти відділах. В той же час розширений список з 50 000 товарів доступний на сайті рітейлера. Ще однією особливістю гіпермаркету став контрастний стиль: у новому об’єкті повністю змінили візуальну концепцію навігації та мерчандайзингу. Для якісного й прискореного обслуговування потоку клієнтів у гіпермаркеті працює 12 кас: 6 звичайних і 6 кас самообслуговування.

Місце розташування: ТРЦ Retroville (Київ)

Антошка в форматі open space

Неочікуваний формат магазину Антошка став можливим завдяки незвичній локації, яку рітейлер отримав на третьому поверсі львівського ТЦ Роксолана. Відкритий у лютому 2020 року, простір не має жодних бар’єрів чи скляних вітрин, тож до товарів потрапляєш одразу з ескалатору чи з ліфту.

В асортименті представлені всі категорії товарів мережі, є простора перукарня, кімната матері та дитини, а також дитяча ігрова зона. Новий сучасний і креативний дизайн, а також світлові рішення, покликані створити настрій і приємну атмосферу в магазині.

Місце розташування: ТЦ Роксолана (Львів)

Без бар’єрів: як виглядає новий флагман мережі Антошка в форматі openspace (+фотоогляд)

Intersport Outlet City в форматі “sport & fashion”

Перший аутлет швейцарського бренду Intersport був не лише відкритий в новому стилі, а й став одним з найбільших у країні в даному сегменті. Площа Intersport Outlet City в столичному ТРЦ Dream Town-2 склала 7000 кв. м. Працює він в абсолютно новому для мережі форматі – sport & fashion. Дизайн аутлету виконали у стилі великого американського міста.

На території Intersport Outlet City працює два кафе: coffee truck – де можна замовити каву або перекусити хот-догом, та кафе здорового харчування. Також у магазині є дитячий майданчик та простір для івентів та конференцій. Ще одна цікава деталь – безпосередньо в магазині облаштована майстерня. Завдяки цьому покупець відразу може підігнати одяг за зростом і фігурою, якщо буде необхідність. Дивіться фотоогляд нового рітейл-проекту компанії Епіцентр К, яка розвиває мережу швейцарського бренду Intersport в Україні.

Місце розташування: ТРЦ Dream Town-2 (Київ)

Sport & fashion: як виглядає магазин Intersport Outlet City в новому форматі

Люксоптика з відкритим кабінетом майстра-оптика

1 серпня Люксоптика запропонувала своїм покупцям новий різновид шопінгу – поєднання покупок, розваги та турботи про здоров’я своїх очей. Особливість нового об’єкту в київському ТРЦ Retroville – відкритий кабінет майстра-оптика, що знаходиться за прозорим склом. Це дозволяє спостерігати за роботою людини, яка створює окуляри. Крім того, в обладнаному за останніми технологіями кабінеті лікаря можна перевірити зір та скористатися послугою підбору окулярів, контактних лінз і засобів догляду за ними.

Щодо асортименту магазину, то в ньому вже менше експериментів: пропонуються популярні окуляри від Polaroid, Ray-Ban, Police, Guess, Vogue, Marc Jacobs, Carrera, Furla, Prada, Versace, OGA, Dolce&Gabbana, Casta, Sunderson, Luxoptica та інших світових та українських брендів.

Місце розташування: ТРЦ Retroville (Київ)

Перша Люксоптика з відкритим кабінетом майстра-оптика почала роботу в київському ТРЦ Retroville (+фото)

MINI Shop від MYplay

В кінці грудня мережа MYplay запустила формат MINI Shop. З моменту прийняття рішення про відкриття до святкового розрізання стрічки пройшло всього п’ять днів. Новий простір рітейлера знаходиться в ТРЦ NEO Plaza і працює без кас – чеки пробивають через мобільний пристрій.

Магазин міні-формату має два входи – з фасаду та з середини торгово-розважального центру NEO Plaza, та займає площу близько 50 кв. м. В компанії відмічають, що таким чином намагаються слідувати трендам прискореності сучасного світу. В асортименті представлені лише хіти продажів MYplay: гаджети, смарт-годинник, роботи, портативні колонки, навушники, іграшки для дітей, товари для активного відпочинку, одяг, взуття та інше.

Місце розташування: ТРЦ NEO Plaza (Дніпро)

Мережа MYplay запустила формат MINI Shop та відкрила ще три нових магазини

Епіцентр з drive ареною і новими shop-in-shop проектами

19 листопада Епіцентр відкрив у Львові на вул. Городоцькій торгівельний центр з drive ареною та продуктовим супермаркетом. Об’єкт було побудовано ще у 2006 році та наразі в ньому провели капітальну реконструкцію і представили всі останні інновації мережі. Перш за все, в оновленому Епіцентрі з’явився хаб доставки та drive арена – відкритий майданчик із будівельними матеріалами. Це, за своєю суттю, окрема торгова територія площею 11 100 кв. м, на яку можна заїхати безпосередньо автомобілем і завантажити потрібний товар, не залишаючи авто на паркінгу. Подібний формат торгівлі у вигляді drive арени розповсюджений у Німеччині. В Україні в мережі Епіцентр — це перший досвід будівництва подібного майданчика.

Загальна кількість відділів у цьому ТЦ збільшена майже до 30-ти, так, в ньому відкрився великий продовольчий FOOD Market площею 850 кв. м із широким вибором харчових продуктів та напоїв і власним виробництвом. Багато відділів працюють в форматі shop-in-shop (магазин у магазині): Центр меблів — 2800 кв. м, Галерея ДЕКО — 2700 кв. м, Intersport — 1800 кв. м, E.PIC (товари для дітей) — 1400 кв. м, ЦЕ ТЕ (Центр техніки) — 1100 кв. м. Крім того, в оновленому форматі працює Центр видачі онлайн-замовлень epicentrk.ua з адресною системою зберігання, комфортна зона очікування з дитячим куточком, а також онлайн-вітринами, за допомогою яких можна знайти необхідний товар, порівняти різні моделі, переглянути відгуки та замовити те, чого немає в магазині.

Місце розташування: Львів, вул. Городоцька

Інноваційний формат: Епіцентр відкриває ТЦ з drive ареною та продуктовим супермаркетом у Львові

 

Ашан Pick Up Point

Міні-формат точок продуктової мережі Ашан – Pick Up Point – був запущений на початку минулого року. Площа такого торговельного майданчика – всього 50 кв. м, на яких можна придбати до 2000 найменувань товару. На кінець року в Києві працювало три Ашан в форматі Pick Up Point – біля метро Почайна, в столичному ЖК Комформ Таун та у жилому комплексі Ліко-Град. У компанії зробили ставку на швидкість обслуговування та можливість отримати замовлення з сайтів рітейлера.

Основні інновації та сервіси Ашан Pick Up Point: планшети для онлайн-замовлень товарів з магазинів Ашан, pick up зона для отримання інтернет-замовлень, облаштована зона для кава-брейку, наявність каси самообслуговування, гнучкість і ротація асортименту відповідно запитам клієнтів.

Місце розташування: Київ

Ашан відкрив другу точку Pick Up Point у новому концепті (+фото)

Мі Маркет від Novus

Цікавий експеримент в форматі зменшеної площі запустив також Novus. Пілотний запуск нового рітейл-проекту під назвою Мі Маркет відбувся в серпні в передмісті Києва (Петропавлівська Борщагівка, вул. Львівська, 1А). Він працює в форматі мінімаркету і займає площу в 65 кв. м. В компанії не коментують запуск нового бренду, відзначаючи, що Мі Маркет – це експериментальний проект.

Місце розташування: Петропавлівська Борщагівка

Novus запускає новий рітейл-проект – мережу магазинів Мі Маркет

Varus to go

Влітку пілотний проект міні-маркетів запустив також Varus. Перший з Varus формату To Go почав роботу в Києві на вул. Жилянська, 59, другий – в Дніпрі на вул. Акінфієва, 9. Характерними ознаками формату стали торгові зали до 150 кв. м та асортимент до 3500 SKU. Однак це не просто маленький урізаний Varus. Формат розрахований на клієнтів, які бажають зробити швидкі покупки, придбати готові страви, взяти хот-доги і напої з собою, а також перекусити чи випити чаю, кави або соку-фреш прямо в магазині. Саме тому тут зроблений акцент на зонах кулінарії та випічки, обладнане спеціальне місце, де приємно посидіти зі стаканчиком кави або пообідати тільки що придбаними свіжими стравами. Тут також є салат-бар – зона з багатим вибором упакованих fresh-салатів.

Тут все орієнтоване на швидкість і зручність. Обслуговувати клієнтів можуть одночасно до трьох касирів. Також свої покупки можна оплатити самостійно на касах самообслуговування.

Місце розташування: Дніпро, Київ

Подарунок під ялинку: мережа Varus відкрила другий міні-маркет формату To Go (фотоогляд)

City market від Пчелка маркет

City market – експериментальний формат магазину локальної мережі Пчелка маркет, яка відкрила свій найбільший супермаркет під новим брендом в Гостомелі в червні. Загальна площа City market склала 4465 кв. м. Концепція магазину передбачає комфортний торговий зал в стилі сучасного міста, тематичні відкриті фуд-зони, включаючи піцерію, гриль-бар, пивний паб і кав’ярню з ароматною випічкою власної пекарні. У супермаркеті працюють кулінарія, рибний і м’ясний цехи, цех заморожених напівфабрикатів. Впроваджені нові рішення кас самообслуговування, електронні скриньки для зберігання сумок і багато іншого.

Супермаркет цікавий також тим, що в ньому кожна “вуличка міста” відповідає певному відділу товарів: Milk Street – молочні продукти, Drinks Street – напої, Coffee Street – кава. Вибираючи сорти кави або чаю, є можливість відразу спробувати вже обраний напій в кафе. Замовивши до напою десерт від кондитерів власної ТМ Grand Gateau.

Місце розташування: Гостомель

Foody від Fozzy Group

Перші п’ять гастромаркетів нового проекту Fozzy Group почали роботу в Києві та передмісті в кінці року: в районі станцій метро Лівобережна, Теремки, Васильківська, Славутич, а також у Броварах. Як пише портал НВ, про це виданню розповіли три директори компаній – постачальників. Міні-маркети Foody займають площу 50-100 кв. м, пропонують актуальний асортимент для щоденних покупок, і розташовуються в місцях з великим пішохідним трафіком. Це абсолютно новий напрямок для Fozzy Group, більш відомої українцям своєю флагманською мережею супермаркетів Сільпо.

За розрахунками опитаних НВ експертів, інвестиції у відкриття однієї такої торговельної точки можуть становити $100 000 – 150 000.

Місце розташування: Київ

Звичайно, відкривалися у 2020 році й інші магазини цікавих форматів. Наприклад, продовжував свою креативну експансію Сільпо, власну роздрібну мережу М’ясторія запустив МХП, продовжують різними шляхами оновлювати свої торговельні площі Фокстрот, Алло, Eldorado та інші компанії. Головне, що їх всіх об’єднує – це створення нового, сучасного шопінга в Україні, який консолідує ринок та покращую стосунки між рітейлом і покупцем. Все, в свою чергу, позитивні дзвіночки в процесі становлення і розвитку прогресивного ринку рітейлу України. Навіть не зважаючи на пандемії та кризи.