Вт. Кві 23rd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Як компанія Intertop Україна переходить на програмні РРО, з якими нюансами стикається, і коли цей процес буде завершений.

Компанія Intertop стала одним з першопроходців серед українських рітейлерів, хто зважився на перехід до програмних реєстраторів розрахункових операцій (пРРО), і вже може ділитися своїм успішним досвідом в цій сфері – як це проходить, на які нюанси варто звернути увагу, як підготувати до роботи з пРРО касирів, і як зробити м’який перехід на електронні чеки для клієнтів.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

В рамках RAU-webinar «Все, що потрібно знати про програмні РРО» директор з розвитку і експлуатації Intertop Ukraine Наталія Андрющенко розповіла про всі нюанси впровадження пРРО, яке компанія здійснює разом зі своїм партнером – Checkbox, пише RAU.

Чому обрали пРРО

Мережа Intertop Україна використовує пРРО вже більш ніж півроку. Для компанії, в першу чергу, це рух в бік ще більшої технологічності і швидкості внутрішніх процесів. Ми працюємо на українському ринку рітейлу вже більше 25 років. Весь цей час застосовуємо реєстратори розрахункових операцій, що зареєстровані і придбані відповідно до всіх законодавчих вимог, тому “фіскалізація” для нас абсолютно не страшна. Місія нашої мережі – зробити шопінг обізнаним, захоплюючим і технологічним. Саме останній фактор можна підсилити за допомогою пРРО.

Перша зустріч керівництва Intertop з майбутнім партнером – компанією Checkbox – відбулася в 2019 році. На той момент в мережі працювала добре налагоджена система з більш 200-та РРО, а податкова звітність відправлялася у фіскальні органи з певною дискретністю практично щогодини. У своїй щоденній практиці ми завжди використовуємо такі поняття як економічність, ергономічність та естетичність. І саме тому ми зважилися спробувати пРРО замість класичних і громіздких РРО.

Як все починалося

Перед початком тестування пРРО в магазинах керівництво Intertop і Checkbox провели цілий ряд зустрічей, на яких обговорили всі можливі труднощі і нюанси впровадження системи пРРО і електронних чеків. Будь-яка інновація завжди хвилює, але потім починаєш думати – а чи треба це все. Тим більше, у нас є свій IT-підрозділ, де працює команда з касовою дисципліною. Ми провели багато зустрічей з хлопцями з Checkbox і задали їм дуже багато питань, перш ніж ухвалили рішення про початок тестування пРРО.

Тестування почали з одного пРРО в київському магазині, який знаходиться на проспекті Перемоги, 23. Це один з найбільших торгових об’єктів мережі з декількома касами, тому тут було зручно впровадити комбіновану систему, щоб подивитися, як пРРО проявить себе на практиці, і з якими складнощами можна зіткнутися.

Нюанси та переваги використання пРРО

Перехід на пРРО без надійного партнера – це довго, монотонно і нецікаво. Ми вирішили довіритися професіоналам, разом склали програму переходу і зараз успішно по ній рухаємося. Зараз Intertop використовує понад 40 пРРО і в другому кварталі 2021 роки планує завершити перехідний етап – всі магазини мережі будуть працювати виключно на пРРО.

Перевагами пРРО є:

  • економічність (загальні витрати на покупку класичного РРО практично в сім разів вищі, ніж вартість пРРО);
  • зручність і ергономічність. Завдяки пРРО касову зону можна оптимізувати і облаштувати з урахуванням більшої зручності для клієнтів, оскільки громіздкі реєстратори більше не займатимуть багато простору. Крім того, це також економія часу і місця. Стандартне використання РРО передбачає реєстрацію книг обліку розрахункових операцій та розрахункові книжки. Це певна процедура, яка забирає час у касира і передбачає зберігання подібної “макулатури” протягом трьох років безпосередньо в адміністративній точці, де здійснюється господарська діяльність.
  • екологічність. Програмний РРО дозволяє відмовитися від паперових чеків. До того ж, електронні чеки – це набагато зручніше. Вони завжди у клієнта “під рукою” і в будь-який момент можна отримати інформацію, яка там вказана (дату та місце покупки, внутрішній код і артикул товару і т. п.).

Тестовий етап впровадження пРРО проходив по комбінованій системі – програмні реєстратори встановлювалися в магазинах з двома і більше касами, де паралельно продовжували працювати стандартні РРО. Зараз мережа здійснює перехід магазинами – вже є торгові точки, де всі каси використовують виключно пРРО.

Як сприйняли перехід на пРРО співробітники і клієнти

Наші співробітники завжди відкриті до нововведень. Більше побоювань у тих, хто приймає рішення. Найважливіше – не тиснути на підлеглих, і постаратися їх почути. Більшу частину питань, які обговорювалися під час переговорів з Checkbox, керівництво отримало від своїх касирів. Таким чином, вдалося перекрити всі ризики і зробити перехід максимально комфортним як для працівників магазинів, так і для клієнтів.

Для найконсервативніших покупців Intertop залишив можливість отримати паперовий чек. Категорія клієнтів, які наполягають на паперових чеках, буде існувати ще якийсь час. І програмний РРО зручний тим, що можна діяти за запитом клієнта – надати йому електронний чек у вигляді повідомлення на телефон, відправити на особисту пошту, або роздрукувати на принтері.