Вт. Кві 23rd, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

20 січня у світі відзначають День сиру. Усі причетні до цього, а саме крафтові та промислові виробники, рітейлери, постачальники, сирні сомельє та сирні поціновувачі, святкують день свого улюбленого продукту, адже, без перебільшень, для когось сир став невід’ємною частиною щодення або й навіть сенсом усього життя. До Дня сиру ділиться своїми очікуваннями від 2021 року для сирної галузі Наталя Кагадій, керівниця проекту ProCheese компанії ARDIS GROUP, найбільшого імпортера сиру в Україні.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

“Протягом понад 20 років безперервної роботи на українському ринку нам вдалось накопичити вдосталь досвіду та спостережень, аби спрогнозувати тенденції, що супроводжуватимуть сирний ринок увесь 2021 рік. Пандемія минулого року внесла неабиякі зміни до нашого життя, а отже нові реалії, нові пристосування та нові тренди відтепер повсюди чекають на кожного з нас. Насамперед, потрібно пам’ятати, що будь-яку кризову точку варто перетворювати на власну точку для зросту, тож пандемія підготувала для всіх нас неабияке поле для злетів, достатньо лише обрати для себе вдалу смугу. Таким чином, ми готуємося спостерігати за стрімким розвитком в усіх галузях без винятку, зокрема й на сирному ринку,” – стверджує Наталя Кагадій.

З огляду на нові тенденції, що приніс 2020 рік до життя людей по всьому світу, ми очікуємо на 6 нових трендів сирної галузі як в Україні, так і за її межами.

1. Здорове харчування та спосіб життя

Щодня світом розповсюджуються нові відкриття та досліди вчених та дієтологів. Піддається змінам стандартна харчова тарілка, все частіше жителі планети скорочують вживання продуктів тваринного походження на користь цільних круп, бобових, овочів та фруктів. Та в цьому ми не вбачаємо пропорційного скорочення обсягів сирного ринку, а навпаки велику можливість для розвитку сирної культури повсюди, зокрема й в Україні. Відтак, нині споживачі прискіпливіше слідкують за складом обраних продуктів, їхньою якістю та харчовою цінністю. У зв’язку з цим ми очікуємо підвищення інтересу споживача до натуральних сирів, крафтових вітчизняних та імпортних, захищених за місцем виробництва, адже споживач буде схильний обирати продукти не за кількісними вимірами, а за якісними.

2. Довіра та безпека

З наших спостережень за ринком минулого року ми зробили висновок, що найбільшою популярністю серед споживачів користувалися сири відомих та визнаних роками брендів, як от Philadelphia, Zanetti, Bergader тощо. Для українського споживача репутація та широка популярність виробника стали сигналом для довіри. У сучасному безмежному світі інформації споживач зіштовхується зі ще однією складністю – надмірним обсягом реклами та супроводжуючих фактів про товар. Щоб скоротити свій час на пошуки саме того сиру, покупці надаватимуть перевагу вже добре відомим торговим маркам.

3. Відкритість виробника зі споживачем

Виробники повинні будуть відкрито ділитися усією інформацією, що переконає сучасного споживача обрати їхній продукт. Оскільки покупці шукатимуть не просто продукт, що банально втамує голод, а продукт, що не зашкодить здоров’ю, матиме відповідні умови виробництва та відмінну поживну цінність, на допомогу у пошуках виробниками своїх споживачів прийде прозорість інформації, що супроводжуватиме їхній сир у продажу. Варто щиро доносити цінність вашого продукту та прозоро розповідати про умови його виробництва, історію його виникнення та особливості споживання, аби підкорити поціновувача у 2021.

4. Підтримка вітчизняних виробників

Закриття кордонів та обмеження в подорожах змусили людей озирнутися та почати пізнавати власну країну з туристичної точки зору. Справжнім відкриттям для жителів європейських країн стали їхні рідні краєвиди, що приховувалися за межами мегаполісів. За аналогією ми очікуємо, що схожим відкриттям для українців стануть здобутки крафтових сирних господарств. Переконані, що вітчизняним виробникам є чим здивувати українського сирного споживача, варто лише гучніше про себе заявити та віднайти свого поціновувача. Із цією метою цьогоріч у травні ARDIS GROUP влаштовуватиме конкурс ProCheeseAwards. Цей захід не лише дозволить українцям відкрити для себе різноманіття смаків сирів, а й дасть змогу найкращим українським крафтовим сироварам представити Україну на світовому рівні на фестивалі World Cheese Awards 2021 в Іспанії.

5. Нові емоції та враження

Після тривалих карантинних обмежень люди потребуватимуть більше розваг, емоцій та знань. Відтак, люди розпочнуть знову відвідувати різноманітні івенти та допитливо колекціонувати нові враження. Ми не залишаємось осторонь цього тренду, а докладемо усіх зусиль для його втілення. Саме для цього в рамках ProCheeseAwards ми влаштуємо не лише конкурс сироварів, а й у якості інтертейнмента запропонуємо відвідувачам різноманітні активності, що допомагатимуть пізнавати нові смаки та здобувати нові знання про сир.

6. Розвиток сирної культури

Допитливість сучасного споживача призведе до пошуку нових смаків на звичних торгових вітринах. Набридливий сендвіч із сиром залишається далеко позаду, поціновувачі відкривають для себе нові страви та сирні тарілки в усьому їхньому різноманітті. Насправді, українці вже готові пізнавати нові смаки, лише поки не знають з чого розпочати. Тут на допомогу приходить просвітницький проект ProCheese, що навчає сирних консультантів та продавців. Мета проекту – поширити сирну культуру Україною. Розпочали ми з навчання усіх охочих торгових мереж правильного сирного консультування покупців та реалізації проектів створення сирних просторів. Також, на сторінках нашого проекту в соцмережах ми ділимося своїми знаннями у доступній формі, тож кожен бажаючий може віднайти для себе готові підказки про новинки, поради щодо вживання сирів, їх поєднання тощо.

Як ви могли помітити, на сирну галузь загалом чекають якісні поступові зміни, чому не можна не радіти. Ми живемо в унікальний час, адже, спостерігаючи за глобальними змінами, маємо змогу адаптувати їх під власні потреби власноруч. Бажаємо кожному з вас не лише стати свідком нових трендів, але й у певній мірі бути їхнім творцем у 2021.