Пт. Кві 26th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Заступник виконавчого директора Міжнародного валютного фонду (МВФ) від України Владислав Рашкован повідомив, що всі заплановані зустрічі місії Фонду, яка розпочала роботу 21 грудня 2020 року і тривала три робочі дні, пройшли добре, передає The page.

Але через те, що місія працювала дистанційно (через інструменти онлайн-конференцій та колаборації), і через новорічні свята її робота може затягнутися на два тижні, написав він на своїй сторінці у Facebook.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

«Не варто чекати оголошень про закінчення місії зараз або пов’язувати відсутність комунікації з якимись проблемами. Хід переговорів є конфіденційною інформацією, тому я ніколи публічно його не коментую й не відповідаю, як проходить місія. Можу тільки сказати, що всі заплановані зустрічі як на вищому рівні, так і на експертному за три дні були проведені і пройшли добре», – Владислав Рашкован (Заступник виконавчого директора в МВФ).

Рашкован також висловив сподівання, що через кілька місяців можна буде організувати розмову глави МВФ і керівництва України, щоб висловити «слова обопільної подяки й поваги після отримання чергового траншу», проте для того, щоб це відбулося, кожен має робити свою роботу.

Щодо часу роботи місії, то Рашкован зазначив, що дистанційний формат і те, що між Києвом і Вашингтоном є різниця в часі (7 годин), дає змогу працювати лише 4-5 годин замість звичайних 8-10. Тому, за його словами, місія продовжиться вже після того, як закінчаться новорічні свята, оскільки загалом вона триває повних 10-12 днів.

Що буде з траншем МВФ Україні після завершення роботи місії

«Важливо розуміти, що місія не ухвалює рішення про надання траншу. Після закінчення місії та в разі досягнення угоди на рівні персоналу знову відкривається дорога з двостороннім рухом. Керівник місії «віртуально повертається» до офісу й починає готувати staff report — звіт за результатами місії», — пояснив він.

Водночас уряд виконує частину зобов’язань, які взяв на себе під час переговорів. Якщо збігаються такі події, як-от: погодження тексту звіту за результатами місії (staff report), підписання урядом листа про наміри (LOI), фінальне погодження тексту Меморандуму про економічні та фінансові політики (MEFP) та виконання попередніх умов за програмою, то керівник місії направляє всі матеріали на розгляд Виконавчої ради директорів Фонду, яка й ухвалює рішення про виділення країні траншу. До неї входять 24 виконавчі директори або їхні заступники, кожен із яких має певний відсоток голосів.

Контекст

Раніше заступник головного редактора The page Олег Гавриш у своїй колонці писав, що, за даними джерела в Міністерстві фінансів, раніше весни 2021 року МВФ не надасть черговий транш через те, що планова робота та реформи провалені. «Це ціна експериментів, які проводили з НАБУ, КСУ, Нацбанком і антиковіднім фондом 2020-го», — зазначало джерело.

Водночас прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Україна може отримати черговий транш від Міжнародного валютного фонду в лютому-березні 2021 року.