Чт. Кві 25th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Останнім часом в Україні все частіше говорять про посилення карантину через зростання кількості хворих на COVID-19. Так, у країні планують ввести карантин «вихідного дня», а Міністерство охорони здоров’я хоче попросити уряд про нові обмеження.

The page зібрало добірку думок бізнесу, якими вони діляться на своїх сторінках у Facebook, про те, що вони думають із приводу посилення карантину в країні.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Що думає бізнес про посилення карантину в Україні

Так, одеська підприємниця Катерина Яблонська, засновниця кондитерської Yablonska P?tisserie, на своїй сторінці у Facebook повідомила, що готова відмовитися від госпіталізації, у разі якщо в неї виявлять коронавірус, щоб врятувати свій бізнес від карантину.

«Я готова зіграти в рулетку й померти від COVID, ніж 100%-во поховати живцем свій бізнес! Другого карантину мій бізнес не витримає. Я — маленьке підприємство, у якого немає резервних фондів, щоб вичікувати», — заявила вона, додавши, що під час локдауну навесні вона працювала по 16 годин разом зі своїми дітьми, однак усе одно залишилася з великими боргами.

Співвласник холдингу «Молочний альянс» Олександр Деркач водночас вважає, що від карантину «вихідного дня» результату буде мало.

«Карантин «вихідного дня» — це як кішці хвіст рубати п’ятаками. Починаючи з кінця. Крику багато, а результат сумнівний. Уже краще закрили б усе на 3 тижні, як навесні. А потім дали всім працювати в нормальному режимі», – Олександр Деркач (Співвласник холдингу «Молочний альянс»)

Співзасновник Monobank Олег Гороховський зі свого боку зазначає, що лоукаун уже не потрібен, він нічим не допоможе, а тільки вб’є малий і середній бізнес у країні. Водночас він говорить, що просто «не заважати» бізнесу — уже мало, йому потрібна допомога, а саме:

  • припинити спекуляції щодо локдауну. Кожен має вирішити сам, закривати свій бізнес чи ні;
  • прибрати податкове навантаження з маленьких підприємств;
  • знайти кошти на надання орендних і процентних канікул для малого й середнього бізнесу;
  • почати робити держзакупівлі в малого й середнього бізнесу та допомагати йому з оформленням заявок на участь у торгах, де покупцями є розпорядники державних бюджетів усіх рівнів;
  • включити їхні бізнес-приміщення до переліку одержувачів комунальних субсидій;
  • продотувати рекламні інструменти для бізнесу в регіональних і центральних ЗМІ;
  • усім нам купувати більше й частіше в «малюків», а не в McDonald’s.

«Загнеться малий бізнес — загнеться країна, і навіть не стільки економічно, скільки ментально — кожна невдача відсікає велику кількість тих, хто не хоче обпалитися і пробувати знову, і ми ризикуємо отримати величезну кількість тих, хто поставить хрест на бажанні робити тут бізнес і зрештою прийде за допомогою або просто поїде», – Олег Гороховський (Співзасновник Monobank)

Водночас smm-менеджер Любов Ковровська наводить приклад кав’ярні, яка нещодавно відкрилася в Києві. За її словами, малий бізнес зараз потрібно підтримувати, бо зараз йому дуже непросто. Але попри це вони зважилися відкрити свою справу. Усі вони сподіваються, що «влада не заважатиме, не задушить штрафами, податками й перевірками. Що не закриє знову на карантин».

Контекст

Міністерство охорони здоров’я хоче попросити уряд заборонити проведення всіх масових культурних заходів, обмежити роботу спортивних установ, фітнес-центрів і басейнів. У ТРЦ працюватимуть тільки магазини з товарами першої необхідності.

Ба більше, в Україні планують ввести карантин «вихідного дня». У вихідні дні в країні працюватимуть виключно аптеки, продовольчі магазини і транспорт. За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, це може статися 14-15 листопада.