Чт. Кві 18th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Податкова служба може отримати доступ до рахунків і транзакцій українців. Відповідні законопроєкти № 4101 і № 4073 зареєстровано у Верховній Раді, повідомляє The page.

Законопроєкт № 4101 ініціювали Кабмін і прем’єр Денис Шмигаль. Ним пропонується зобов’язати банки розкривати банківську таємницю на вимогу податківців. Водночас планують завершити дію мораторію на проведення документальних і фактичних перевірок. Іншими словами, податківцям нададуть доступ до банківської таємниці юросіб, фізосіб-підприємців і звичайних громадян, у яких є податковий борг і за яким є рішення суду.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Проєкт закону розроблено для збільшення надходжень до держбюджету 2021 року, проте в Європейській бізнес асоціації (ЄБА) вважають, що ухвалення законопроєкту спричинить проблеми для бізнесу, а саме:

  • обмеження права перенесення податкових збитків за 5 років, починаючи зі збитків 2016 року;
  • заборону на зменшення бази оподаткування на прибуток підприємств на суму відсотків на користь нерезидентів до моменту їхньої фактичної оплати;
  • запровадження оподаткування винагород нерезидентів за надання брокерських, комісійних або агентських послуг за межами України;
  • надання перевірчим органам права на отримання інформації про стан рахунків платника податків;
  • спрощення процедури стягнення податкового боргу;
  • скасування мораторію на проведення перевірок на період дії карантину.

«Щоби не шкодити розвитку країни, фіскальна політика завжди має ґрунтуватися на реалістично сформованій видатковій частині державного бюджету України й передусім забезпечувати здійснення неупередженого контролю за дотриманням адекватних податкових правил», – Анна Дерев’янко (виконавча директорка Європейської бізнес асоціації (ЄБА)

Законопроєкт № 4073 ініціювала нардепка від «Слуги народу» Дар’я Володіна. Вона пропонує дозволити податківцям просто за запитом отримувати інформацію про рух коштів, призначення платежів і контрагентів абсолютно будь-якого платника податку. Експерти вважають, що це створить поле для корупційних ризиків із боку податківців.

Чинний закон «Про банки й банківську діяльність» передбачає право податкових органів на підставі письмового запиту отримати від банку інформацію про банківську таємницю. Однак зараз обсяг цієї інформації обмежується тільки відомостями про наявність банківських рахунків.

Голова ради НБУ Богдан Данилишин вважає, що зміна підходів до банківської таємниці юросіб звузить можливості для ухилення від оподаткування, а отже, забезпечить рівні умови конкуренції на ринку.

«Нагадаю, що розкриття інформації щодо фінансових рахунків є актуальним загальносвітовим трендом, який поступово, але незворотно перетворює інститут банківської таємниці на атрибут минулого», – Богдан Данилишин (Голова Ради НБУ)

 

Контекст

15 вересня 2020 року стало відомо про те, що Міністерство фінансів України розробило законопроєкт, яким пропонує Верховній Раді скасувати мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок бізнесу й дозволити Податковій службі списувати заборгованість із рахунків платників податків у банках без рішення суду.