Вт. Мар 19th, 2024

11 серпня 2020 року відбувся круглий стіл, щоб привернути увагу громадськості до аварійного стану внутрішньобудинкових мереж у країні та презентувати ідею вирішення наявної ситуації. 

В обговоренні взяли участь науковий керівник, доктор технічних наук Наукового парку «Центр трансферу технологій цивільного захисту» Олександр Нікулін, народна депутатка Ірина Верещук, представники Асоціації ОСББ та ЖБК,  експерти та консультанти. 

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

В Україні побутовим газом устатковано близько 80% житлового фонду. Однак газова мережа України знаходиться в катастрофічному стані. 15 тис. з 309 тис. кілометрів розподільних мереж практично непридатні для ефективного, безпечного використання. Термін експлуатації 18,5 тисяч км сплив десятки років тому. 

Лише на Київ припадають близько 15% випадків витоку побутового газу, а понад 80% багатоповерхових будинків  потребують капітального ремонту.

Злочинне замовчування владою реального стану газових мереж та обладнання спричинило вже понад 200 вибухів за 5 років. Це загибель більше ніж 300 людей. Лише з початку 2020 року відбулося понад 10 випадків вибухів побутового газу в будинках, які супроводжувалися людськими жертвами.

Окрім зношеності газової мережі ми стикаємося ще з рядом проблем. В Україні абсолютно відсутній аудит технічного стану устаткування. Наприклад, газовій мережі вже понад 100 років, а близько 5 тисяч газорозподільчих і газорегуляторних пунктів потребують капітального ремонту. 

Також в Україні відсутня система обліку технічного стану житлових будинків. Часто невідомо, коли розподільні мережі ввели в експлуатацію, а більшість проведених у будинки датчиків, які реагують на витік газу, навіть не під’єднані до мережі.

Українським законодавством чітко не регулюється питання відповідальності в галузі. Постачальник газу відповідає за безпеку лише до точки вводу газових труб у будинок, а сам житловий будинок – вже не має на законодавчому рівні відповідальних за безпеку газової мережі. Така «розмита» відповідальність призводить до того, що при  виникненні проблем чи несправностей, контактних осіб немає або їх дуже складно знайти. На додачу в Україні відсутня система інформування населення про стан мережі, правила користування газовими приладами та дії у випадку небезпеки.

«Враховуючи ситуацію, що склалася, необхідно діяти негайно. І ми знаємо, що потрібно робити. Ми можемо використати досвід Австрії, Німеччини, Чехії, які в свій час змогли вирішити проблеми газового господарства. Науковий парк «Центр трансферу технологій цивільного захисту» володіє достатніми знаннями, як працюють газові та комунальні служби за кордоном,  та досвідом, щоб розробити покрокову програму для України», — говорить Леонід Кочарян, експерт з технологій онлайн моніторингу Наукового парку «Центр трансферу технологій цивільного захисту». 

Додаток «Віртуальний газовий агент» може стати рішенням, яке врятує сотні людських життів. Завдяки йому буде забезпечена пряма та швидка комунікація «Споживач — Віртуальний оператор — Постачальник — Держава», конкретно визначені відповідальні особи, систематизована статистична інформація, організовано аудит технічного стану будинків, капітальний ремонт та регулярне обслуговування газових мереж.

«Буде створено додаток, зручний для користувачів, в якому можна буде залишити заявки та відслідковувати її виконання. Ми зможемо вирішити проблеми з газовими мережами в країні та проводити своєчасні ремонтні роботи. Окрім цього, зараз необхідно провести інспекцію усіх газорозподільних мереж у країні — і для цього нам потрібен газовий агент», — підсумував Роберт Родванскі, експерт, консультант по системах онлайн моніторинга.