Вт. Мар 19th, 2024

Що найважче при заснуванні власного бізнесу, які перспективи ювелірного ринку у кризових умовах, які канали просування продукту найбільш ефективні — про це та інше спілкувались MMR з Валерією Гуземою, засновницею та креативним директором ювелірного бренду Guzema Fine Jewelry, спікером Форуму МСП «Перезавантаження 2020».

Гузема

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

З чого починався Ваш бізнес? Як з’явилася ідея створення ювелірного бізнесу?

Моя любов до прикрас надихнула мене 4 роки тому створити свій ювелірний бренд. Мій стартовий капітал становив 500 доларів і дідусеві золоті зуби. Паралельно, продовжуючи працювати журналістом, я почала розробляти ювелірні прикраси. Насамперед я створила Instagram-сторінку і під час обідніх перерв розвозила прикраси клієнтам. Сьогодні в моїй команді понад 35 осіб.

Що було найскладнішим при старті власної справи?

Найскладніше — розпочати, адже страх бути незрозумілою є напевно у кожного.

Я і мріяти не могла, що моє хобі перетвориться в бізнес такого масштабу. За вдачею я перфекціоніст і мені завжди хотілося, щоб все було ідеально, але на практиці це рідко трапляється. Людський фактор — мабуть, найскладніший аспект в роботі. Кожен день я продовжую вчитися, вивчаючи нові для себе напрями в бізнесі, це допомагає мені бути в потоці всіх процесів роботи й вдосконалюватися.

Як Ви оцінюєте перспективи ювелірного ринку в умовах нинішньої кризи та в горизонті 2-3 років?

Ювелірний ринок виявився зараз в досить складній ситуації. Золото, як ми бачимо, на біржі зростає з кожним днем ??і за час пандемії ціна за грам досягла рекордної позначки. Проте, золото — завжди хороша інвестиція. Попри кризу, ювелірний ринок все одно буде триматися на плаву. Люди стали більш вибагливі та екологічні, зараз вибирають насамперед емоцію, якість і сервіс.

Які канали комунікації найбільш ефективні для залучення клієнтів, особливо при обмеженому бюджеті?

Світ пішов в digital вимір і найефективніший спосіб залучення клієнтів — це онлайн.

Залежно від цільової аудиторії можна просувати продукт через Instagram, Facebook, YouTube, Tik-Tok і, звичайно, Google-рекламу. У країнах пострадянського простору досі добре працює ефект «сарафанного радіо», головне, щоб у вас був унікальний продукт і хороший сервіс. Зараз це дійсно цінно.

Де підприємцям-початківцям шукати фінансування для своїх проєктів?

На сьогодні існує багато грантів, які виділяються як державними, так і приватними інвестиційними фондами. В Україні інвестори об’єдналися в Ukrainian Venture Capital & Private Aquity Association (UVCA). За даними UVCA, 11 українських венчурних фондів інвестують в стартапи. Найактивнішими у 2019 році були AVentures Capital, SMRK VC Fund, ICU Ventures, Genesis Investment. Також знайти фінансування можна на краудфандінгових платформах: Kickstarter, Indiegogo, Patreon і інші. Якщо у вас унікальна ідея, потрібно відстежувати подібні програми та брати в них участь.

Ви будете спікером Форуму малого і середнього підприємництва «Перезавантаження 2020» — чого очікуєте від заходу і чим воно буде корисним представникам МСП?

Для мене форум МСП — майданчик, де ми з підприємцями з різних сфер діяльності зможемо обмінятися досвідом та корисними кейсами і почнемо застосовувати нові знання в роботі та масштабувати свій бізнес.

Що порадите підприємцям-початківцям, які бажають побудувати бренд з нуля?

Нічого не боятисядіяти і безумовно вірити у свій проєкт.