Пт. Мар 29th, 2024

Пом’якшення карантинних заходів у травні цього року призвело до сповільнення темпів падіння індексу ділової активності, як порівняти до квітневого показника. Мінекономіки оцінило падіння ВВП на рівні 5,9%. За підсумками січня-травня 2020 року скорочення зведеного індексу виробництва (ЗІВ) склало 7,3%, повідомляє The page.

biznes-aktivnost-may.jpg

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Про це йдеться у травневому звіті економічної активності, який оприлюднило Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства.

Відновлення роботи ТРЦ, продовольчих ринків, а також частково пасажирських перевезень та роботи метрополітену позитивно вплинуло на відновлення економічної діяльності, рівень якої падав через карантин.

Так, у травні 2020 року послаблення карантинних заходів в деякій мірі сприяли уповільненню падіння промислового виробництва — до -12,2% рік до року.

promislovist.jpg

Часткове відновлення роботи ТЕЦ через зупинку роботи АЕС спричинило уповільнення темпів падіння виробництва у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря до 1,9% рік до року.

elekttro.jpg

За підсумком травня 2020 року у сільському господарстві відбулося поглиблення скорочення обсягів виробництва до -4% рік до року.

Зважаючи на сезонний характер виробництва рослинницької продукції, з січня по травень валова продукція формується виключно за рахунок виробництва продукції тваринництва.

selskoe-gospodarstvo.jpg

Водночас зменшення обсягів виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів на 5,4% рік до року у травні було обумовлено дією карантиних заходів, зокрема у країнах торгових партнерах, що позначилося на тимчасовому зменшенні попиту на вітчизняну продукцію

faktori-kharch-prod.jpg

Пом’якшення карантинних обмежень та перехід до адаптивного карантину сприяли певному відновленню економічної активності у деяких сферах економіки. Це сприяло уповільненню падіння оптового товарообороту на тлі відновлення попиту на послуги оптової торгівлі з боку окремих товарів та підтримувало позитивну динаміку роздрібного сегменту ринку.

tovarooborot.jpg

Загалом у першому півріччі карантинні заходи, пов’язані з пандемією, матимуть негативні наслідки для виробничої сфери. Коронавірус спровокував зміни трендів розвитку світової економіки та суттєве падіння цін на сировину.

Однак пом’якшення карантинних обмежень з середини травня та їх подальше зняття призведуть до пожвавлення ділової активності наприкінці року, прогнозують у міністерстві.

Контекст.

Індекс споживчих настроїв в Україні в квітні 2020 року склав 66,2 пункту. Порівняно з березнем він впав на 9% або на 6,8 пункту.