Пт. Мар 29th, 2024

У першому кварталі реальний ВВП скоротився на 1,3% у річному вимірі, повідомив НБУ з посиланням на дані Держстату, передає The page. Основні причини падіння такі:

  • негативний вплив карантину на сектори послуг;
  • стрімке падіння інвестицій;
  • поглиблення падіння споживання державного сектора на тлі складної фіскальної ситуації;
  • уповільнення зростання приватного споживання;
  • уповільнення експорту на тлі ослаблення зовнішнього попиту.

Фактичне падіння економіки істотно перевершило оцінку Національного банку, яку було опубліковано в Інфляційному звіті за квітень (0,5%). Це пов’язано з повільнішим зростанням споживчого й інвестиційного попиту, ніж очікувалося.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Валове нагромадження основного капіталу скоротилося на 21,4% у річному вимірі. Такі значні темпи падіння інвестицій спостерігалися під час кризи 2014-2015 років.

У першому кварталі вперше з 2016 року великі та середні підприємства сформували чистий збиток у сумі 4,9 млрд грн.

Частка збиткових підприємств зросла до 41%, як порівняти з 27% торік.

Споживчі витрати домогосподарств продовжували зростати. Однак їхнє зростання сповільнилося на 8,1% у річному вимірі. Причини: повільне зростання доходів населення, погіршення споживчих настроїв і зміна поведінки споживачів через введення карантину.

Споживання державного сектора зменшилося на 9,7% на тлі складної ситуації з доходами.

Внаслідок зростання експорту та зниження імпорту сформувався значний позитивний внесок чистого експорту в зміну реального ВВП (2,7 процентного пункту). Однак він був нівельований падінням запасів.

Погіршилися показники діяльності практично усіх галузей економіки, за винятком сільського господарства. Головна причина цього – введення карантину в Україні та у світі. Найбільший негативний вплив спостерігався у сфері транспорту та більшості секторів послуг. Додатковим негативним чинником для показників транспорту було скорочення транзиту газу.

Через складну ситуацію в бюджетному секторі знизилася валова додана вартість у тих видах діяльності, які фінансуються переважно з державного бюджету: освіті, охороні здоров’я, державному управлінні та обороні. Істотно знизилася валова додана вартість у промисловості, зокрема через теплу погоду, що позначилося на показниках енергетики, а також у будівництві. Валова додана вартість сектору фінансової та страхової діяльності знижувалася через зменшення доходів банків і зростання витрат. Натомість зростала торгівля, а також сфера інформації та телекомунікацій внаслідок збільшення попиту населення на послуги доступу до інтернету.

У другому кварталі очікується поглиблення падіння реального ВВП.

Переважно через дію карантинних заходів протягом усього кварталу. Однак поступове пом’якшення карантину з середини травня супроводжується відновленням економічної активності та зайнятості.

Падіння за підсумками року, ймовірно, буде глибшим, ніж очікувалося в прогнозі, оприлюдненому в Інфляційному звіті за квітень. Оновлений макроекономічний прогноз НБУ буде оголошено 23 липня.

Додатково. За підсумками травня товарообіг в основних секторах роздрібної торгівлі вийшов на докризовий рівень і практично досяг показників лютого 2020 року.