Сб. Кві 20th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Кабмін на своєму вчорашньому засіданні запровадив в Україні адаптивний карантин до 22 червня. Проте вже з 22 травня країна перейде до другого етапу послаблення обмежувальних заходів. The page розбиралося, що почне працювати і за яких умов, а що поки залишається під забороною.

1. Коли відкриють готелі

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Кабмін офіційно дозволив працювати готелям тільки після 22 травня, проте роботу конференц-залів, фітнес- і SPA-центрів поки буде заборонено, як і роботу хостелів. Повноцінна робота готелів і хостелів буде дозволена з 10 червня.

Водночас Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) вже опублікувало рекомендації щодо умов їхнього відкриття. Згідно з ними, готелі проводитимуть скринінг температури працівників перед початком зміни (вона повинна бути не вище за 37,2°С). На вході до готелю і в його коридорах необхідно розмістити інформацію щодо профілактики COVID-19. Також готелям доведеться організувати місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками.

У вестибюлі готелю може знаходитися щонайменше одна людина на 10 кв. м площі приміщення. Під час перебування в готелі поза номером потрібно обов’язково носити захисну маску, а також дотримуватися дистанції 1,5 метра.

Крім того, готель має забезпечити можливість попередньої реєстрації відвідувачів. Також варто встановити захисний екран між відвідувачами та персоналом на рецепції. Харчування в готелі може здійснюватися на літніх майданчиках ресторанів з дотриманням санітарних вимог або ж їжа може доставлятися в номер.

Інфографіка: МОЗ

2. Коли запустять транспорт

Після 22 травня в Києві у звичайному режимі почне працювати наземний громадський транспорт (без спецперепусток): автобуси, трамваї, тролейбуси. Метро в Києві запустять з 25 травня, але з деякими обмеженнями. За словами радника начальника Київського метрополітену Наталії Макогон, пасажири повинні суворо дотримуватися дистанції півтора метра, носити захисні маски та рукавички, а також дотримуватися всіх запобіжних заходів.

«На станціях, перонах і біля кас ми вже нанесли спеціальну розмітку, щоб люди трималися один від одного на безпечній відстані», — заявила Макогон виданню «Сьогодні».

Що стосується всієї України, то, за словами прем’єра Дениса Шмигаля, уряд розглядає можливість поновлення роботи громадського транспорту, але не по всій країні одночасно. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов зі свого боку зазначив, що зараз у восьми регіонах України ситуація з COVID-19 не відповідає умовам, за яких можна запускати громадський транспорт. За словами ж президента Володимира Зеленського, рішення щодо цього прийматиме місцева влада.

Згідно з рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я, перед початком зміни всім працівникам необхідно проводити температурний скринінг; водій і кондуктори, а також пасажири повинні перебувати в респіраторах або медичних масках. Кількість пасажирів у транспорті має бути такою, як і кількість місць для сидіння. Необхідно проводити вологе прибирання транспортного засобу з використанням мийних та дезинфікуючих засобів.

3. Коли відкриють дитячі садки і школи

За словами мера Києва Віталія Кличка, дитячі садки в столиці розпочнуть свою роботу з 1 червня. В інших містах їм дозволено працювати з 25 травня. Перед початком зміни всі працівники повинні проходити обов’язковий температурний скринінг і проводити його дітям на початку дня, а також кожні чотири години після цього. Дезінфекцію поверхонь у дитсадку потрібно проводити кожні 2 години і одразу після закінчення занять.

Під час карантину забороняється використовувати багаторазові рушники (можна лише одноразові паперові), м’які іграшки, килими з довгим ворсом. Не можна перебувати в приміщенні у вуличному взутті й проводити масові заходи, в яких беруть участь кілька груп дітей, у присутності глядачів.

Що стосується інших навчальних закладів, то з червня буде відкрито школи для випускників 11 класів, які беруть участь у зовнішньому незалежному оцінюванні, та установи професійно-технічної та вищої освіти для випускників та абітурієнтів.

4. Коли відкриють торгові центри, магазини та ринки

За словами Кличка, торгово-розважальні центри почнуть працювати тільки після того, як у Києві запустять метро, і в тому разі, якщо епідемічна ситуація покращиться.

Проте відомо, що з 23 травня дозволять працювати магазинам площею до 1 тис. квадратних метрів, а з 25 травня в Києві відкриються промислові та сільськогосподарські ринки.

5. Коли відкриють пляжі та спортзали

Спортивні комплекси, спортзали, фітнес-центри (без роботи басейнів) та дитячо-юнацькі спортивні школи почнуть працювати з 1 червня.

МОЗ підготувало рекомендації і для роботи спортивних закладів. Зокрема, працівникам перед початком зміни треба проводити температурний скринінг, це потрібно робити і відвідувачам. Дозволяється одночасне перебування в приміщенні не більше однієї особи на 10 квадратних метрів для індивідуальних занять і не більше однієї на п’ять квадратних метрів для групових (у групі має бути не більше 10 людей). Тренажери для кардіозанять повинні розташовуватися на відстані 2,5 метра один від одного.

З 1 червня також можна буде відпочивати на міських пляжах Києва.

6. Які обмеження поки залишаться чинними

Забороняється проведення масових заходів і зборів. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, їх дозволять в останню чергу.

Не можна перебувати в громадських місцях без масок і респіраторів, а на вулиці — без документів. Також потрібно дотримуватися рекомендацій щодо санітарних норм роботи різних закладів харчування і сфери послуг. Крім того, забороняється залишати місця самоізоляції та обсервації.

Поки також забороняється залізничний транспорт, регулярні і нерегулярні пасажирські перевезення будь-якого сполучення, робота кафе і ресторанів в приміщеннях, відвідування закладів паліативної та соціальної допомоги.

Інфографіка: МОЗ