Пт. Кві 26th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Основна мета мерчандайзингу – підвищення продажів за допомогою правильної викладки. Бізнес-процес мерчандайзингу складається з розробки плану залу, підбору асортименту, промальовування планограм та їх реалізації на торговому обладнанні.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

ABM Shelf – saas рішення

Розробники ABM Shelf (saas рішення для мерчандайзингу) займаються дослідженням бізнес-процесу «Мерчандайзинг» вже кілька років. Виходячи з зібраних даних, 80% ресурсів витрачається на розробку або документування планограм, і лише 20% – на їх виконання. Контроль мерчандайзингу часто стає проблемою для рітейлерів і дистриб’юторів і залишається неналагодженим бізнес-процесом, пише Sostav.ua.

В ході дослідження були виявлені типові проблеми, які виникають на етапі:

  • яку планограму робити першою (пріоритет);
  • як знайти потрібний товар у торговому залі;
  • потрібного товару немає на залишку або просто потрібно пошукати на складі;
  • немає єдиної планограми по стелажу, а тільки розкидані по брендам без вказівки конкретного місця (номер полки, назву або порядковий номер стелажа);
  • немає візуалізації планограми, тільки excel;
  • планограма не розрахована за габаритами товарів, залишаються порожнечі або недостатньо місця;
  • немає актуальних цінників;
  • фотозвіт необхідно завантажувати на загальний диск, перейменовуючи кожне фото чи відправляти супервайзеру в месенджер або пошту.

Всі ці фактори впливають на швидкість і якість викладки. Стикаючись з проблемами, співробітники втрачають мотивацію і виконують роботи частково або зовсім не виконують.

Проаналізувавши ці проблеми та зворотний зв’язок від користувачів ABM Shelf, команда розробки прийшла до висновку, що виходом з цієї ситуації може бути мобільний додаток. Який повинен вирішувати саме проблему контролю мерчандайзингу. Він дозволить ставити завдання мерчандайзерам, відображати планограми, бачити статус їх виконання, фотозвіти, а також всю інформацію про товарні залишки та ціни в одному додатку.

ABM Shelf для Android був запущений в кінці 2019 року, як доповнення до saas рішення ABM Shelf, яке зробило прорив у контролі мерчандайзингу.

Тепер бізнес-процес від отримання завдання з викладення до відправки фотозвіту сконцентрований в одному додатку. Використовуючи додаток, мерчандайзер на торговій точці не потребує роздруківці планограми, таблиць із цінами, залишками і фейсингу. Також тепер не потрібно витрачати робочий час на відвідування центрального офісу, щоб відзвітувати і передати фото готових планограм. Потрібен тільки смартфон і доступ в інтернет.

Також програма дозволяє:

  1. Бачити список завдань до виконання за пріоритетами з кольоровими індикаторами (червоний-жовтий-зелений). Плюс перелік змін у планограмі.
  2. Бачити всю інформацію про будь-який товар: залишки, ціни, артикули, вагогабаритні характеристики – за допомогою одного дотику. Сканер штрих-кодів, який підсвічує на схемі місцезнаходження товару і виводить всю інформацію про нього.
  3. При виконанні завдання прикріпити фотозвіт, додаток сам фіксує час, магазин, планограму і моментально прикріплює фото до стелажу, яке відразу можна подивитися в центральному офісі.

Як бачимо, мобільний додаток – це простий інструмент, який не потребує спеціальних навичок або навчання. Він істотно заощаджує час, допомагає легко знайти завдання, здійснити викладку та моментально зробити фотозвіт, який і буде фіксувати виконання завдання.

Після впровадження мобільного додатка клієнти відгукуються про значне скорочення часу на контроль викладки. А також про почуття «завершеності» бізнес-процесу. Етап контролю мерчандайзингу стає документованим, керованим, вимірюваним і потребує набагато менше часового ресурсу. Адже тепер є чітке розуміння кількості завдань, їх статуси і виконавці. Обмін даними відбувається моментально – онлайн. Таке централізоване управління за допомогою простого інструменту стало знахідкою для багатьох торгових мереж у Східній Європі та Середній Азії.