Чт. Кві 18th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

Верховна Рада 17 березня призначила нового міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Ним став інвестбанкір і колишній топменеджер Олега Бахматюка Ігор Петрашко.

The page спитало представників бізнесу про те, чого вони очікують від нового міністра. Серед побажань — конкретні кроки допомоги бізнесу під час пандемії, уникнення дефолту, введення мораторію на перевірки, а також продовження реформ.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

«Новий міністр має досвід роботи в агросекторі, тому, ймовірно, багато уваги приділятиметься цій галузі, але важливо продовжити і вже розпочаті реформи. Зараз слід запропонувати конкретні кроки для допомоги бізнесу в умовах поширення пандемії.

У довгостроковій перспективі ми очікуємо від нового міністра:

1) введення мораторію на перевірки бізнесу до кінця року. Це дозволить підприємцям економічно «оговтатися» від кризи, а не займатися адмініструванням;

2) звільнення від сплати ЄСВ і ПДФО до кінця року бізнесу, який підпадає під обмежувальні заходи, але виплачувати заробітну плату працівникам;

3) запустити видачу кредитів малому бізнесу зі зниженим рівнем ставки (3-5% річних);

4) відстрочку сплати митних платежів та ПДВ при імпорті устаткування виробництва та комплектуючих;

5) забезпечення безперешкодного переміщення вантажів через кордон», – Катерина Глазкова Виконавчий директор Спілки українських підприємців (СУП)

 

«Зважаючи на загрозу поширення коронавірусу та впровадження необхідних запобіжних дій з боку держави, очікування бізнесу будуть корегуватися. Якщо раніше йшлося про промисловий безвіз з ЄС, про вихід на нові ринки, про залучення інвестицій, стимулювання виробництва продукції з доданою вартістю, то сьогодні на перший план виходить не допустити дефолт та підтримка бізнесу. Також новому міністру слід продовжити трудову реформу, забезпечити макроекономічну стабільність та економічне зростання, які неможливі без довгострокового співробітництва з МВФ», – Анна Дерев’янко Виконавчий директор Європейської бізнес асоціації (ЄБА)

 

«Новому міністру не поздоровиться, оскільки йому доведеться стимулювати роботу бізнесу в кризовому стані, який викликав карантин. Саме на міністерство економіки може лягти велике навантаження, оскільки ті заходи, яких вживає зараз уряд, може дозволити собі сильна економіка, але не українська. Бізнес буде виходити зі ступору впродовж пів року, але тут питання, чи протримається тепер цей уряд стільки часу. Тому зараз не тільки Мінекономіки, а й усьому уряду необхідно показати, що вони також скорочують свої витрати, бодай на апарат. Міністерство має розробити чіткий план дій для бізнесу під час карантину. Щодо підтримки виробника, то всі державні контракти слід віддавати вітчизняним компаніям. Тоді гроші залишаться в країні, і будуть створюватися робочі місця», – Олександр Почкун Керуючий директор аудиторської компанії Baker Tilly Ukraine