Чт. Мар 28th, 2024

Бізнес іде на карантин. Якщо на початку минулого тижня під заборону місцевої влади потрапила розважальна індустрія, то тепер у Кабміні вирішили вжити радикальніших заходів.

З 17 березня в Україні закриваються всі торгово-розважальні центри (ТРЦ), кафе, спортивні зали і навіть салони краси. Працювати можуть тільки продуктові мережі, АЗС, аптеки і банки, ресторанам дозволили лише доставку їжі.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Під приціл потрапили і транспортні компанії. Передусім мають закритися метрополітени, а з 18 березня по всій країні вводиться заборона на залізничні, авіа- і автобусні перевезення. Виняток зробили тільки для таксі, дозволивши їм працювати.

Хто втримається на плаву, а хто ні

ТРЦ уже відчули призупинення минулого тижня роботи кінотеатрів і розважальних зон. Кількість відвідувачів зменшилася на 20-30%, відповідно впав і товарообіг, говорить комерційний директор Dragon Capital Property Management Наталія Кравець.

«Коли все закриють, у разі визнання карантину як форс-мажору, орендний дохід припиниться. При цьому всі зобов’язання перед працівниками і постачальниками як ТРЦ, так і ритейлерам доведеться виконувати», — Наталія Кравець (Комерційний директор Dragon Capital Property Management)

Двотижневий карантин спричинить потенційні втрати в ресторанному бізнесі. Ця індустрія лише в Києві не дорахується за пів місяця понад 200 млн грн, розповідає  The page гендиректор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.

Вижити рестораторам допоможе доставка їжі, яку одразу ж почали запускати деякі мережі. Поки в закладах суттєво скорочують персонал, а ті, хто залишається, перекваліфіковуються на кур’єрів.

Зміну попиту серед українців помітив сервіс доставки замовлень Glovo. Як повідомили The page у пресслужбі компанії, наразі зростає кількість замовлень і середнього чека з аптек і супермаркетів.

Грошові резерви через скасування рейсів і різкого падіння попиту на авіаперельоти швидко виснажуються і в міжнародних авіакомпаній. Аналітики компанії CAPA пророкують їм банкрутство вже до кінця травня.

В Україні ситуація не краща, говорить керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій. За його словами, йдеться вже не стільки про збитки, як про те, чи виживуть авіа-, залізничні та автобусні перевізники.

Водночас частина бізнесу зможе не тільки вижити, але й отримати собі частку на ринку. Це торкнеться тих компаній, які працюють в онлайні або швидко перейдуть в нього.

Приміром, уже поширюється сегмент онлайн-навчання для дітей, розповідає The page заступник директора «Центру економічної стратегії» Марія Репко. Варто очікувати і зростання попиту в рази на дистанційні розваги, говорить Паращій.

Що пропонує держава

Малому та середньому бізнесу поки обіцяють кредитні канікули. Відповідну програму має розробити Кабмін за дорученням президента. Водночас Верховна Рада підтримала законопроєкт, який полегшить життя бізнесу.

Зокрема, з 1 березня по 30 квітня підприємцям скасовують:

  • сплату ЄСВ;
  • штрафи за порушення податкового законодавства. Ця норма не стосується порушень зі сплати ПДВ, акцизів і ренти;
  • сплату податку на землю і комерційну нерухомість.

На три місяці бізнес звільнять від обов’язкового запровадження РРО для всіх категорій «спрощенців», а також запроваджено мораторій на перевірку бізнесу.

Крім того, депутати продовжили термін подання річної декларації про майновий стан і доходи до 1 липня 2020 року.

Утім, експерти в один голос стверджують, що не варто розраховувати на ці послаблення, оскільки економіка теж відчує удар.

«Зростання економіки, швидше за все, сповільниться на 1% відсотковий пункт», — переконаний Паращій.

Бізнесу не варто очікувати й ажіотажу після завершення карантину, адже доходи населення скоротяться через тимчасове безробіття, підсумовує Репко.