Пт. Мар 29th, 2024

Україна, як і весь світ, входить в кризу, що глобально позначиться на всіх ринках. The page розпитало експертів, як це вплине на бізнес та яким чином варто діяти підприємцям, аби залишися на плаву.

Як коронавірус заганяє економіку в кризу

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Через коронавірус світовій економіці загрожує гірша рецесія, ніж це було 2009 року, прогнозують у Міжнародному валютному фонді (МВФ). Водночас у Світовій організації торгівлі (СОТ) очікують, що криза після коронавирусу буде гірша, ніж у 2008 році. Поки що вони прогнозують різке скорочення торгівлі, зауважив гендиректор організації Роберто Азеведо.

Оговтуватися від наслідків пандемії світ почне вже 2021 року, говорять в МВФ. Утім, висновки експертів з Інституту міжнародних фінансів не такі оптимістичні. Вони очікують, що світова економіка 2020 року просяде на 1,5%, а 2021-го – на 4,1%.

Україні прогнозують більш глибоку кризу. За оцінками експертів, ВВП нашої країни вже цього року знизиться на 3,1%, а 2021-го економіка впаде на 6,4%.

Як пояснює The page викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан, згубний «коктейль» для економіки всіх країн складається з двох негативних компонентів: пандемії коронавірусу та падіння цін на нафту.

За його словами, коронавірус уже призвів до відсутності попиту та пропозиції, а компанії, що постачають сировину або запчастини з Китаю, вимушені змінювати структуру свого бізнесу.

«Без Китаю вони не можуть виробляти, у них немає запчастин, сировини, у них немає багатьох складових, які необхідні для виготовлення продукції. Структура багатьох бізнесів змінилася. І щоб відновити та запустити її в тому обсязі, як було раніше, потрібен час», — зауважує він.

Співвласник логістичної групи ZAMMLER Віктор Шевченко стверджує, що економіка на 70% залежить від споживчих товарів. Тобто якщо їхнє споживання зупинити, то ВВП замре. «Це відбулося в Китаї, зараз це відбувається в Європі і перекидається на нас», — говорить він.

На думку Шевченка, Україна зараз у досить у невигідному стані, оскільки вона на 80% імпортозалежна країна. «Ми маємо тільки 20% власного. Якщо все перекрити, то чи вистачить нам 20%? Не факт», — додає Шевченко.

Такої ж думки і Компан. Він зазначає, що через ситуацію на зовнішніх ринках український експорт уже дешевшає. До того ж в України є доволі багато внутрішніх проблем, зокрема з наповненням бюджету та боргами, які треба віддавати.

«Ці проблеми існували давно, але криза та коронавірус стали спусковим гачком, який усі ці проблеми пустили в хід», — додає він.

Бізнес і коронавірус

У розвинутих країнах закриття великих виробництв частково компенсує сфера послуг, оскільки обоє балансують на рівні. В Україні сфера послуг задіяна мало, але закриття такого бізнесу матиме негативні наслідки.

«Це теж бізнес, який бере на роботу людей, платить їм зарплату, сплачує якісь податки», — зазначає Шевченко. На його думку, коронавірус найменше вдарить по сільському господарству.

Дійсно, більшість бізнесів постраждає, але епідемія дасть можливість завоювати частку ринку тим, у кого є на це ресурси, вважає генеральний менеджер Glovo в Україні Дмитро Расновський. А залишать ринок малі гравці ресторанного бізнесу та ритейлери.

«Зараз вартість людського часу буде скорочуватися, бо люди сидять вдома, багато з них — у неоплачуваних відпустках. Усе дуже сильно дешевшатиме. Тому в тих, у кого є ідеї та ресурси, є можливість щось купити або використовувати людську працю, яка стане дешевшою», — розповів він The page.

Європейські підприємці зараз намагаються вижити. Так, у Бухаресті власники ресторанів здають свої площі іншим гравцям, а деякі об’єднують бізнеси, ділиться Расновський.

Таким шляхом він радить піти й українським підприємцям, але вони, передусім, повинні оцінити свої фінансові можливості.

«Антибіотиком» для бізнесу від плачевних наслідків стане допомога з боку держави. Як пояснює Шевченко, підприємцям зараз необхідні хоча б податкові канікули.

«Скасуйте податки на зарплату, зменште на три місяці ПДВ з 20% до 12-13%. Держава зараз робить те, що потрібно бізнесу, але не під час кризи», — додає він.

Водночас він зауважує, що малий та середній бізнес переживуть кризу, якщо скорочуватимуть витрати.

Що буде далі

Оцінити загальні втрати України від кризи експерти поки не можуть, оскільки все залежить від послаблень, які держава надасть бізнесу.

«Можу сказати лише за логістичний бізнес. У березні-квітні очікуємо мінімум 20% зменшення того, що було», — прогнозує Шевченко.

Передбачити, коли розпочнеться економічне відновлення, експертам важко. Якщо епідемія піде на спад в європейських країнах, то процес відновлення буде доволі швидким.

«Кажуть, що це може бути травень, можливо, червень. Я більше ставлю на червень. Але є другий сценарій, гірший. Дно завжди відчуваєш по-різному. Так от, наступне дно може бути або у вересні, або аж наприкінці року», — говорить Шевченко.

Компан очікує, що ситуація з епідемією, можливо, проясниться до кінця літа і після цього розпочнеться відновлення на розвинутих ринках.

Загалом криза витіснить з ринків старих гравців, а нових стане більше. «Цей вірус уб’є всіх, хто був низькомаржинальним, або балансував на межі виживання, або демпінгував. Взагалі після таких перипетій економіка стає здоровішою», — підсумовує Шевченко.