Пт. Мар 29th, 2024

14 лютого у багатьох країнах відзначатимуть День святого Валентина, який уже давно став комерційним святом. Цим маркетинговим приводом користуються ритейлери всього світу. У США, наприклад, використовують агресивні маркетингові стратегії. Не відстають від них і українські продавці ювелірних виробів, квітів та інших романтичних товарів. Деякі з них домагаються зростання денного виторгу в п’ять-сім разів. І ось як їм це вдається.

Коли і як почали заробляти на День закоханих

Масове виробництво символу свята — валентинок — почалося в середині 19 століття. Ідея прийшла в голову американці Естер Гауленд, якій за рік вдалося продати листівок у формі сердечок на $5 тис. Після цього вона відкрила повноцінну складальну лінію і заробляла величезний, як на той час, прибуток — близько $100 тис. на рік. Пізніше до неї приєдналися й інші підприємці, організувавши глобальну кампанію з продажу не тільки листівок, але й квітів, солодощів та інших атрибутів романтичних відносин.

u0440u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0442u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

Кому свято, а кому — гроші

У наш час подібні ідеї для подарунків уже мало кого можуть зацікавити. Тому зараз ритейлери не проминають нагоду заробити на цьому святі, вигадуючи досить незвичайні маркетингові стратегії для залучення покупців.

Зокрема, американський Burger King пропонує принести в ресторан фотографію колишнього партнера або якісь його речі і покласти їх у «коробку розставання». За це клієнти отримають безкоштовний гамбургер. Ще одне кафе швидкої їжі Qdoba Mexican Eats придумало наступну акцію: клієнти можуть отримати безкоштовну їжу за поцілунок будь-якої людини або предмета, наприклад, облобизавши ніжку стільця або підлогу.

The page вирішило розпитати українських ритейлерів про маркетингові стратегії, які вони використовують, аби заробити на цьому святі.

«До Дня закоханих цього року ми надаємо знижку в розмірі 30% на весь асортимент. Іноді буває додаткова знижка — 14% до дисконтної картки постійних клієнтів. Минулого року ми дарували картку зі знижкою в розмірі 500 гривень на наступну покупку від 2 тис. грн. Завдяки подібним акціям товарообіг цього дня збільшується у п’ять разів у порівнянні зі звичайними днями. При цьому кожному покупцеві ми даруємо валентинки.

Крім того, щорічно «Брокард» проводить конкурси для підписників у соціальних мережах. Вони можуть поділитися своїм розумінням любові, кращими зізнаннями або ж оригінальними способами святкування Дня закоханих. Переможцю конкурсу зазвичай ми даруємо парні аромати для дівчини і хлопця від одного бренду, тематичні набори або подарункові карти», — Антоніна Оганджанян /маркетинг-директор «Брокард-Україна»/

 

«Укрзолото» до Дня закоханих проводить таку акцію: «Подарую тобі серце і ключик». Її суть полягає в тому, що при здійсненні будь-якої покупки в нашому магазині ви реєструєтеся на сайті, отримуєте промокод і стаєте учасником акції. Серед них компанія рандомно вибирає переможця і дарує йому подарунок.

На 14 лютого ми робимо знижки від 50% до 70%. Однак для нас це свято не пікове для продажів на відміну від Нового року та 8 Березня», — Анна Скирневська /директор магазину «Укрзолото» в ТРЦ Blockbuster Mall/

 

«Підготовку до Дня закоханих ми починаємо за два тижні до свята. Ми готуємо багато каркасів і різних тварин з квітів. Цього року також буде багато композицій, коробок, кошиків із сердечками. Крім того, у нас є система знижок для постійних клієнтів у розмірі від 10% до 20% на різноманітні букети і композиції.

Квіти замовляємо за місяць до свята. Робимо ми це або на аукціоні в Голландії, або у виробників квітів. Тому ціна залежить від них, адже перед святами вони підвищують її приблизно на 20%.

У нашому магазині цього святкового дня купують букети в середньому на 1-2 тис. грн. Найчастіше це троянди, тюльпани або півонії. Однак обсяг продажів на 8 Березня і 1 вересня трохи більше, ніж на День закоханих», — Марія Крижановська /співвласниця квіткової мережі «Чайна троянда»/

 

«Напередодні Дня закоханих і конкретно цього дня продажі зростають приблизно у сім разів. Як і 8 Березня, флористи за день роблять тижневу норму букетів. Найбільше купують тюльпани і троянди. Минулого року топовою позицією була коробочка з трояндами: білий Аваланч і червона Гран-Прі, що складені як Інь-Ян.

Під час підготовки до Дня всіх закоханих ми аналізуємо тренди минулого року. Своїм клієнтам на це свято раніше ми пропонували безкоштовну доставку або знижки на певні букети. Цього ж року ми вирішили зробити підписку на букети. Тобто ти можеш придбати її один раз (як на YouTube Music), і кожного місяця 14 числа твоїй коханій буде приходити букет. Це допоможе чоловікам, які не люблять морочитися з вибором букетів, і жінкам, яким буде приємно регулярно отримувати квіти. Звичайна ціна — в середньому 600-800 грн, просто з передоплатою. А серед тих, хто купить у нас букети 13-14 числа цього року, ми розіграємо безкоштовну підписку на три місяці», — Марта Лисенко /маркетинг-директор магазину доставки квітів та подарунків Don Pion/

 

«Напередодні 14 лютого та в день свята ми спостерігаємо підвищений попит, що призводить до збільшення обсягу продажів. Однак попит на День закоханих трохи нижче, ніж на Хеллоуїн або до Дня матері.

До цього дня ми готуємо подарункові сертифікати, які і стають найбільш затребуваною продукцією. Попитом користуються також парфуми, набори товарів для догляду за тілом та волоссям, декоративна косметика. Якщо говорити про подарунки для чоловіків, то часто вибирають бритви зі змінним картриджем, класичні набори: шампунь 2 в 1 + дезодорант.

Для залучення клієнтів ми дотримуємось наступної маркетингової стратегії: робимо знижки на найпопулярніші категорії товарів, пропонуємо придбати два товари за ціною одного, робимо онлайн-розпродажі. На постійній основі діє програма лояльності», — Світалана Терещук /PR & CSR Manager Watsons/

 

«Найбільше напередодні Дня закоханих і безпосередньо цього дня покупців цікавлять цукерки у подарунковій упаковці та торти. Однак у порівнянні з Новим роком попит значно менше.

Зростає також попит на лімітовані тематичні колекції й цукерки ручної роботи», — Надія Якубець /керівник пресслужби Roshen/

Утім, не всі українські ритейлери проводять кампанію до Дня закоханих. Наприклад, мережа магазинів побутової техніки та електроніки Comfy відмовилася від такої ідеї, аргументуючи це тим, що говорити про свої почуття потрібно не один раз на рік, а щодня.