Чт. Кві 25th, 2024
u0432u0430u043au0430u043du0441u0456u0457

EBA_logoПредставники Комітету з роздрібної торгівлі Європейської Бізнес Асоціації висловили “розчарування щодо умов ведення бізнесу в Україні” у відповідь на звинувачення цивілізованого ринку роздрібної торгівлі у «картельній змові».

Члени Комітету, серед яких представлені такі провідні продуктові торгівельні мережі, як ТОВ «Ашан Україна Гіпермаркет», ПІІ «Білла-Україна», ТОВ «Метро Кеш енд Кері Україна», ТОВ «НОВУС УКРАЇНА», ТОВ «Фоззі-Фуд», висловили занепокоєність стосовно ситуації, яка наразі має місце у цій сфері у спільній заяві.

u0420u0438u0442u0435u0439u043b u0432 u0422u0435u043bu0435u0433u0440u0430u043c

 Ми хочемо привернути увагу громадськості, ЗМІ та влади до звинувачення у так званій «картельній змові», яке було офіційно пред’явлене на засіданні Антимонопольного комітету України 29 квітня 2015 року. Серед основних звинувачень у бік компаній – представників цього ринку, зокрема, звучать такі, як обмін інформацією про ціни на продукцію з метою їх синхронного підвищення по всій країні, надто великі строки відстрочки розрахунків за поставлену продукцію в мережі, неврахування інтересів виробників та постачальників товарів тощо. Нагадаємо, що це розслідування тривало ще з 2012 року.

Ми вважаємо, що обвинувачення з боку АМКУ не мають належного обґрунтування. На думку представників Комітету Асоціації з роздрібної торгівлі, проведення розслідування відбувалось вузькоспеціалізованими співробітниками АМКУ, а проблематика вивчалась вибірково, без урахування індивідуальних особливостей товару і ринку.

Цивілізований бізнес вітає вектор європейського розвитку в нашій країні. Разом з тим, всі розуміють, якою складною є економічна ситуація, і той факт, що чесний цивілізований міжнародний та український бізнес продовжує інвестувати у розвиток нашої країни, будуючи нові магазини, сплачуючи податки, забезпечуючи нові робочі місця та запроваджуючи найкращі світові практики ведення бізнесу, має тільки вітатись всіма органами влади, а не обмежуватись значними штрафами і безпідставними звинуваченнями.

Члени Комітету з роздрібної торгівлі наголошують, що на ринку є ціла низка дуже серйозних проблем, які потребують негайної уваги та сприяння органів державної влади. Зокрема, йдеться про значну частку неконтрольованої тіньової неорганізованої торгівлі (за даними експертів Комітету, ця частка складає понад 50% ринку), відсутність належного контролю за діяльністю відповідних суб’єктів, що ставить стихійну торгівлю у більш вигідні умови порівняно з організованою, проблеми безробіття, низьких заробітних плат, які впливають на купівельну спроможність громадян (так, в Україні на продукти харчування витрачається більше, ніж 50% доходів домогосподарств, в той час, як у Європі цей показник близький до 10%).

Експерти Асоціації також звертають увагу на те, що на рівні керівництва державою вже неодноразово визначено необхідність створення сприятливого бізнес-середовища для залучення додаткових інвестицій, а також проведення реформ, у тому числі, в антимонопольній сфері.  Нещодавно Президент України, Прем’єр-міністр України та члени КМУ публічно заявили про започаткування серйозних реформ антимонопольного законодавства, повну заміну керівного складу АМКУ. Наразі у Верховній Раді України обговорюється призначення нового Голови АМКУ. У зв’язку з цим ми звертались до Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради з пропозицією стосовно того, що рішення по такій резонансній справі, як звинувачення великих торгівельних мереж у «картельній змові», має бути максимально об’єктивним і прийматися новим складом АМКУ з урахуванням усіх особливостей попередніх розглядів і поточної ситуації в країні. Саме цю офіційну позицію було також озвучено під час розгляду справи в Антимонопольному комітеті 29 квітня представником Адміністрації Президента. Попри це, рішення все таки було винесено, що на наше переконання, нанесло невиправданого удару по інвестиційному іміджу нашої країни і самому Антимонопольному комітету з огляду на очевидну необ’єктивність розгляду ним справ.

Нагадуємо, що АМКУ визнав провину 14 великих рітейлерів у картельній змові і наклав штрафні санкції у розмірі 203 620 000 грн (0,2-0,3% від обороту мереж за 2010-2012 роки). Рітейлери мають намір оскаржувати рішення регулятора в суді.